"Циљ да стопа незапослености буде два одсто"

Иако је Србија смањила стопу незапослености испод 12 одсто, циљ је да у будућности она буде два одсто, изјавио је министар за рад Зоран Ђорђевић на отварању скупа директора Националних служби запошљавања Југоисточне Европе којем је домаћин Београд. Како истиче све је израженији недостатак квалитетних радника у региону, али Србија не би требало да увози раднике, већ да их школује и стимулише да раде у својој држави.

Различите земље, а исти проблеми, пре свега у сфери запошљавања, миграција и одлива радника. Отварајући скуп министар Ђорђевић рекао је да Србија прихвата сва позитивна искуства ширег региона.

"Верујем да ће Србија у овој или наредној години прећи у једноцифрени проценат, али то не треба да нас завара. Ми ћемо наставити са обуком и запослених и незапослених. Желимо да променимо филозофију, односно приступ ка нашим грађанима и да створимо другачији однос према њима и пружимо им могућност да се о трошку државе не само преквалификују и доквалификују, већ да одрже и унапреде своје знање", рекао је Ђорђевић. 

Градоначелник Београда Зоран Радојичић каже да је у 2017. години издвојено 12 милиона динара и запослено 140 људи којима је била потребна помоћ, јер су били теже запошљиве категорије.

"Ове године се планира да се издвоји више средстава, да то буде око 15 милиона и планирано је да око 170 људи добије посао", додаје Радојичић.

Због тога ће се пред Националном службом за запошљавање акценат ставити на питање како да се унапреде програми обуке, образовање и стручно усавршавање незапослених лица, каже директор Националне службе запошљавања Зоран Мартиновић. 

"Као што сам нагласио, трећина од укупног броја незапослених у нашој евиденцији је нижег нивоа образовања и квалификација", рекао је Мартиновић.

Амбасадор Аустрије у Србији Николаус Латерати, земље која председава Унијом, изјавио је да та земља има уговоре о разумевању са Србијом и Босном и Херцеговином у области запошљавања и социјалне зааштите, али да је регион пред изазовом четврте индустријске револуције, миграције изебеглица и брзих тржишних промена у свету.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво