Истраживање Фактор плуса: Шта грађани у Србији и Албанији мисле једни о другима?

Чак две трећине Албанаца најнегативније мишљење има о Србима, у односу на све народе у окружењу, док о Албанцима најнегативније мишљење има трећина грађана Србије, показало је најновије истраживање агенције "Фактор плус".

Најнегативније мишљење, када је реч о народима у окружењу, Албанци убедљиво имају о Србима, чак 68 одсто, док Срби то осећање имају пре свега према Хрватима, 45 одсто.

Док на листи српских испитаника Албанци заузимају друго место са 33 процента негативних мишљења, Албанци после Срба најнегативније мишљење имају према Црногорцима – 13 одсто.

Када је реч о позитивним мишљењима, грађани Србије највише воле Грке 43 одсто, а Албанци Италијане – са само једним процентом више.

Код грађана Србије следе Црногорци и Македонци, за које се определило 20, односно 18 одсто, а код Албанаца Грци са 22 процента, па онда Црногорци са 16 одсто позитивних одговора.

То су само неки од резултата истраживања, обављеног у августу на узорку од 1.000 испитаника у Србији, без Косова и Метохије, и 1.000 у Албанији.

Реч је, иначе, о првом таквом, компаративном испитивању јавног мњења у две земље на тему "Однос српског и албанског народа, перспектива тог односа, тачке спорења, могућности и поља сарадње".

Комплетни резултати истраживања, обављеног за потребе новинске агенције Танјуг, биће представљени јавности у среду, 26. септембра, на конференцији за новинаре у хотелу Метропол у Београду, а резултате ће коментарисати политички аналитичар, заменик директора Института за међународне студије из Тиране Бен Андони и професор Факултета политичких наука у Београду и заменик председника Центра за спољну политику Драган Ђукановић.

Истраживање је урадио Фактор плус за потребе Танјуга, а у оквиру ширег пројекта "Срби и Албанци којим путем даље", које Танјуг реализује у сарадњи са Албанском агенцијом АТА уз подршку Амбасаде Краљевине Норвешке у Београду.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво