Обнова Лазаревог града у Крушевцу

Наредне четири године трајаће обнова старе српске престонице, која је управо почела, а за прву фазу новац су обезбедили Министарство културе и Град Крушевац.

Четири деценије након последњег истраживања у древном комплексу крушевачког града, поново су се окупили археолози и конзерватори рестауратори са жељом да старој српској престоници, чију је изградњу кнез Лазар започео 1374. године, поврате сјај достојан њеног историјског значаја.

"У овој првој кампањи, која је четворогодишња, управо ће се радити реконструкција, истраживање на простору западног бедема града где ће се на висини од два и по метра обновити западни бедем у дужини од 50 метара. Све то пратимо археолошким истраживањима, тако да када једног дана сагледамо потпуну слику, имаћемо шта да прикажемо на један нови, атрактиван начин", каже Марин Бугар, археолог Народног музеја у Крушевцу.

Прва сазнања о изгледу Лазаревог града и животу иза његових зидина пружила су археолошка истраживања средином шездесетих и крајем седамдесетих година, када је урађена и делимична обнова.

"Ови обриси који се данас виде, сем Донжон куле, надограђени су у том неком периоду тако да је то, можемо рећи, прва једна рестаурација. Ово има национални значај, а у неким ширим оквирима као туристичка дестинација имаће значај и много шире", каже Горан Васић, директор Народног музеја у Крушевцу.

Догодине ће се радити обнова северних градских бедема, у трећој фази реконструкција главне Донжон куле, а у завршници уређење Кнежеве палате и пратећих објеката уз постављање декоративне расвете.

Завршетком све четири фазе обнове, средњовековни град Крушевац битно ће изменити изглед који сада има, а жеља је да у годинама које долазе, уколико се изнађу довољна средства, престоница моравске Србије кнеза Лазара добије лик какав је имала пре 6,5 векова, у време када је сазидана.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи