Бесповратна средства за откуп кућа за избеглице

У Војводини живи 13.465 избеглица из Хрватске и још толико расељених са Космета, највећи проблем јесте и даље нерешено стамбено питање. Покрајински фонд за пружање помоћи избеглим и расељеним лицима и ове године уз помоћ извршног већа Војводине покушава да реши тај проблем.

Помоћ у грађевинском материјалу Фонда за избегла, расељена и прогнана лица, стигла је овог викенда у село Баранду и додељена је шесточланој породици која већ десет година покушава да заврши кућу, али због недостатка новца то до сада нису могли. Све то време живе у малој трошној кући старијој од век и по.

"Након свега што смо доживели у тој кући, неред, пацови, змије и влага, то је страшан случај за породицу. Струје је било, али како кад, било је свакаквих компликација и доста влаге. Ни купатила није било", каже Милица Маријан која је са породицом из Лике дошла у Баранду.

Услови живота у старој кући су изузетно тешки, а још теже је обезбедити финансије за преживљавање.

Небојша Новаковић, Миличин супруг, каже да посла за надничара има, али да нико неће да ради.

"Ко има децу, тај мора да ради", додаје Небојша.

Када им је тешко у помоћ увек притекну комшије – тако је било од почетка градње нове куће.

Њихов комшија Светомир Божиновић каже да Новаковићи имају четворо деце, што доста значи за школу и село Баранду.

"Ми се трудимо да им помогнемо колико год можемо, колико је у нашој могућности, а исто толико и они помажу и нама", каже Светомир и истиче да сви сложно помажу једни другима.

Као и предходних година Покрајински фонд је и ове године издвојио значајна финансијска средства за откуп сеоских кућа и грађевинског материјала.

Директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Душко Ћутило каже да су први пут ове године дата бесповратна средства од милион динара за откуп сеоских кућа.

"Ове године смо на тај начин збринули педесет две породице, дакле двадесет кућа и тридесет два гранд пакета материјала за градњу", каже Ћутило.

Само у селу Баранда има на десетак празних и напуштених породичних кућа, баш као и широм Војводине, а велики број избеглих и прогнаних лица нема још увек кров над главом, зато је помоћ Покрајинског фонда више него драгоцена.

После паузе од неколико година поново у наредној години предвиђају помоћ за Србе повратнике у Хрватску и Босну. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи