Стигло 40.000 ММР вакцина

Директорка Института за јавно здравље "Батут" Верица Јовановић каже да је стигло 40.000 ММР вакцина и да ће до краја недеље бити подељене домовима здравља.

Вакцинација је једина заштита како се не би поновила епидемија малих богиња, напомињу у Институ за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" и најављују да ће за месец дана поново бити дистрибуирана нова количина вакцина.

"Подаци показују да је, у односу на прошлу годину, у свакој тачки пресека, по 30 одсто више деце вакцинисано. То значи да је и у другој и у седмој години живота обухват имунизацијом порастао, када је у питању вакцина против малих богиња, што нам много значи, јер се тиме подиже тачка колективног имунитета", каже директорка Института Верица Јовановић за РТС.

Јовановићева наводи да је пред Институтом велики задатак, јер се тежи да обухват циљне популације буде више од 95 одсто како би ситуација, што се тиче малих богиња, била мирна у наредном периоду.

Родитељи се подсећају да сва деца која полазе у школу да, уколико нису до сада вакцинисана, посете свог изабраног педијатра и обаве ову значајну имунизацију.

"Такође, подсећам родитеље да када се ради о деци која из било којих здравствених разлога до сада нису вакцинисана, да то учине", каже директорка Института.

Јовановићева напомиње да је Институт заједно са родитељима и целокупним друштвом урадио доста што се тиче повећања броја вакцинисане деце.

"Очекујемо да ће се у наредном периоду периоду тај колективни имунитет, који смо заједно изградили, пре свега манифестовати се једном бољом заштитом. Подсећам још једном да је имунизација једина мера превениције и да свако дете које у другој и седмој години није примило ММР вкцину из било којих разлога, да то сада учини", наводи Јовановићева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво