Различити универзитети, исти проблем – финансије

У оквиру обележавања 210 година постојања Универзитет у Београду је организовао и међународну конференцију под називом Аутономија и финансирање универзитета у Европи. Професори су јединствени у ставу да за високо школство и науку треба више да се издваја.

Аутономија и финансирање универзитета су две кључне теме, подсећају професори.

"Финансирање представља једну од кључних тачака државних универзитета зато што се финанисрају од стране државе и, наравно, веће улагање у рад универзитета може да повећа квалитет рада", указао је ректор Универзитета у Београду, академик Владимир Бумбаширевић.

Томас Естерман из Европске асоцијације универзитета истиче да они предлажу да се повећа финансирање јер је оно у Србији мало у поређењу са другим европским системима високог школства.

И у земљама у региону, ситуација је слична. Проректорка Универзитета у Марибору проф. Марина Тавчар Крајнц каже да морају да траже додатне изворе финансирања.

"Ми морамо да остварујемо резултате који су важни друштву. Истовремено, финансирање у данашње време није довољно на многим универзитетима", наводи ректор Универзитата у Букурешту проф. Мирче Димитру.

Генерални секретар Мађарске ректорске конференције др Золтан Дубеци је рекао да финансијска аутономија доводи до бољег учинка.

"Ако универзитет има већу независност, аутономију, не само академску већ и у финансијском смислу, онда обично остварује бољи учинак у односу на оне који имају мање аутономије", рекао је Дубеци.

Бројни билатерални уговори 

Универзитет у Београду има потписаних 250 билатералних уговора.

"Суочени са свим оним што и јесте проблем Западног Балкана, а то је опадање броја студената, одлазак младих, наравно да ће то захтевати одређене структуралне промене кад су у питању финансије. Решење могу бити отварање нових одсека, стварање комплементарних заједничких студија", објашњава ректор Универзитета у Зеници проф. Дамир Кукић.

Да земља која не издваја довољно за науку не може да има развијено и прогресивно друштво сматра ректор Универзитета у Сарајеву проф. Рифат Шкријељ.

"И мМи тај проблем имамо у Босни, који управо не неки начин покушавамо да решимо кроз облике сарадње са универзитетима из регије и Европске уније", рекао је Шкријељ.

У Македонији постоји ограничење финансијске аутономије, каже проф. Никола Јанкуловски, ректор Универзитета Свети Ћирило и Методије у Скопљу.

"Можемо да говоримо о кадровској или функционалној аутономији, али међу најважнијим је финансијска. У Македонији постоји једно ограничење финансијске аутономије", рекао је Јанкуловски.

У плану је стварање мрежа универзитета уједначених квалитета. Универзитет у Београду члан је Европске асоцијације универзитета, Унике, мреже Алпе-Адрија, Дунавске ректорске конференција, Црноморске мреже универзитета, Униадриона и других универзитетских асоцијација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи