"Стазама Солунаца" у част пробоја Солунског фронта

Једанаесточлана екипа бициклиста, која је пре 10 дана кренула из Солуна, стигла је у Београд. Поход "Стазама Солунаца – слободни синови", организовало је Удружење "Пријатељи 72. специјалне бригаде" из Панчева, у част пробоја Солунског фронта. Од подножја Авале до Пионирског парка у коме је Спомен-осматрачница са Кајмакчалана, пратили су их и бициклисти из спортских клубова.

Пензионисани пуковник и вођа ове четрнаесточлане експедиције Миодраг Капор рекао је, поздрављајући присутне, да су током 1.000 километара дугог пута, који је почео у Панчеву, обишли 19 меморијала, што споменика што гробаља, а нека од њих и обновили или обележили како би путници намерници знали шта они представљају.

"У сваком рату гину војници, али ако постоје држава, породица и потомци онда они нису умрли. Прелазећи сваки милиметар ове трасе, осећали смо све веће поштовање према тим јунацима и свугде настојали да подсетимо и на догађаје, али и на све оне мале, непознате људе који су заправо учинили та херојска дела. Молимо државу да се спасу од заборава свих оних 1.200.000 умрлих у том рату, који су дали своје животе да бисмо ми данас слободно живели", рекао је Капор.

Захвалио је Министарству одбране Србије, Министарству унутрашњих послова Србије, Војнообавештајној агенцији, министру унутрашњих послова Републике Српске, амбасадорки Србије у Македонији и генералном конзулу у Солуну и свима осталима који су помогли овај поход.

Пристуне је поздравио начелник Одељења за традиције и ветеране Управе за традицију, стандард и ветеране Министарства одбране Србије пуковник Драган Милковић који је рекао окупљенима да су евоцирањем успомена на храбре претке, њихову патњу и подвиге, показали како се чува и вреднује традиција.

Четрнаест чланова експедиције је током путовања обишло Поликастро, Зејтинлик, Кајмакчалан, села Бач, Добровени и Скочивир, Битољ, Прилеп, Штип, Зебрњак код Куманова, Врање, Ниш, Ражањ, Параћин, Лапово, Тополу и Опленац.

Учесник похода Иван Бонцић рекао је да је екипа била углавном састављена од припадника Специјалне бригаде. Учествовао је и један представника МУП-а Републике Српске, као и један пријатељ из МУП-а Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво