Скоро 13.000 грађана на бесплатном прегледу

После тромесечне паузе настављено је са бесплатним превентивним прегледима у 100 здравствених установа широм Србије. До 16 часова, понегде због великог интересовања грађана и дуже, код лекара су могли сви, па и они који из било ког разлога немају здравствено осигурање и здравствену картицу. У данашњој акцији је прегледано 12.754 грађана, чак 2.500 више него током претходне акције, у мају.

Од севера до југа, од домова здравља, преко болница, до клиничких центара, у више од 100 установа, грађани су могли да провере здравље, без упута и заказивања.

Грађани са којима је екипа РТС-а разговарала задовољни су организацијом у Клиничком центру Србије. На прегледе неки долазе и редовно.

У Клиничком центру Србије (КЦС) прегледи су се обављали у 10 кардиолошких амбуланти, а у недавно отвореној најсавременијој лабораторији у 13 кабина грађани су давали крв на анализу.

"Кардиоваскуларне болести су најмасовније болести у нашем становништву. Осим кардиолошких прегледа ради се и крвна слика и тумор маркери", рекао је директор КЦС-а Милика Ашанин.

Интересовање за превентивне прегледе велико је било и у Шапцу и Ваљеву.

"Три-четири специјалистичка пегледа за једно пре подне, то много значи за пацијенте", кажу они који су данас били на прегледу.

Неки су дошли и због симптома који су им се појавили. "Имам неке мале симптоме који асоцирају на дијабетес, па желим да проверим", рекли су дописнику РТС-а.

Циљ акције бесплатних прегледа је рана дијагностика и превенција болести, али и прилика да се грађани посаветују и упуте на даље испитивање.

Др Катарина Пантелић Васиљевић, помоћница директора Ваљевске болнице, истиче да је у девет досадашњих акција прегледано више три хиљаде људи.

"Откривено је више од 200 пацијената који нису знали да болују од нечега, и то је највећи успех наших акција", рекла је Катарина Пантелић Васиљевић.

И др Ирена Селић из шабачког дома здравља наводи да је циљ свих прегледа да се на време открију обољења, и да се лече у почетној фази.

У претходних девет акција, у Србији је прегледано више од 170.000 грађана. Министарство здравља наставља са организовањем бесплатних превентивних прегледа.

И убудуће ће се провера здравља вршити у трећој недељи у месецу. У оквиру ове акције, као део кампање "Рак је излечив", коју је покренуо РТС, а коју води уз подршку Министарства здравља, увек ће бити организовани и прегледи који могу да укажу на малигне болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи