Краљево, обновљена католичка црква оштећена у земљотресу

У земљотресу који је 2010. погодио Краљево, велику штету претрпели су бројни верски објекти међу којима и католичка црква Светог Михаела. Радови на обнови ентеријера су завршени и ускоро ће овај храм бити отворен за јавност.

Први пут после осам година верници римокатоличке вероисповести могу слободно да уђу у цркву посвећену арханђелу Михаелу у Краљеву. Постављени су нови прозори који пропуштају много више дневне светлости тако да обновљени кор и олтар блистају у пуном сјају.

"Никада оволико народа није пролазило у задње четири године кроз цркву. Црква је отворена и треба да буде отворена стварно", каже један од саговорника. Грађани кажу да ће све бити изузетно када се опреми.

Римокатоличка заједница у Краљеву није данас тако бројна као што је била између два светска рата, али овдашњи верници са поносом истичу да је њихова црква мултиконфесионална и отворена за све.

Жупна Црква Светог Михаела у Краљеву саграђена је 1933. године. Градили су је мајстори из Краљева и Далмације, одакле су и средњовековни клесари који су подизали Студеницу и Жичу.

Обнову цркве помогла је немачка надбискупија Штутгарт Ротенбург и верска организација цркве, нагласио је надбискуп Станислав Хочевар.

"Свакако сам врло срећан, задовољан и Богу захвалан да смо дошли коначно до обнове ентеријера цркве. Али не само обновили, учврстили смо звоник, читаву цркву", рекао је београдски надбискуп Станислав Хочевар. 

Преостаје још да се заврше звоник и фасада цркве. Прву мису у обновљеном храму 29. септембра, на дан Свeтог Михаела, служиће надбискуп Хочевар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи