Велика помоћ родитељима – лични пратиоци помажу деци са сметњама у развоју

У школу или у вртић ове године, уз подршку личних пратилаца, кренуло је 355 деце. Још толико њих чека свог пратиоца. Лични пратилац је услуга коју Град Београд финансира већ четири године, а њихов задатак је да деци са сметњама у развоју буду помоћ и подршка да се укључе у образовни систем. По угледу на Београд, и други градови у Србији, према финансијским могућностима и потребама, почели су да пружају ту услугу.

Пред камером се постидео, али Теодор je бистар дечак који школске задатке сам завршава, самостално се креће и дружи са другарима. Међутим, због специфичности болести, њему је стално потребан надзор одрасле особе.

"За њега је све опасно, опасно је када је гужва да га неко не гурне, да га не згази. Опасно је чак и кад се почеше", каже Снежана Јаношевић, Теодорова мама.

Због тога, још од предшколског има свог личног пратиоца. Сада је то Марија, са којом, каже, има другарски однос.

Марија Кончат, Теодоров пратилац, указује да је свако дете специфично и да јој није тешко да ради са Теодором јер су се лепо повезали.

Са Маријом је ишао и на рекреативну наставу, и тада се први пут одвојио од родитеља. Раније су ту услугу Теодорови родитељи плаћали, а сада је она бесплатна.

"Тај новац који смо усмеравали на плаћање асистента сада усмеравамо, можемо више препарата да купимо, просто другачије руководимо тим буџетом јер пуно препарата купујемо сами. Од државе добијамо само два препарата, а купујемо 35. Све то кошта око хиљаду евра месечно", каже Снежана Јаношевић.

Град је обезбедио 198 милиона динара за ангажовање више пратилаца у наредној години.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић каже да ће до краја године укључити нових 40 личних пратилаца и наставити са тим и током 2019. године.

"Ова услуга се пружа у континуитету и то је веома важно да је систем препозна и да самим тим онда она може да буде конкретна подршка и ка самој породици и ка деци са сметњама у развоју", каже Станисављевићева.

Предност имају деца самохраних родитеља и она из породица са више деце којима је потребан пратилац. Оно на шта се родитељи жале, јесте дуг пут до личног пратиоца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво