Пети Сандрин успон на Тупижницу у част донора

Сандра Живковић, 26-годишња девојка из Књажевца, којој су пре пет година трансплантирана плућа, пети пут пешачи до врха Тупижнице. Акцији "У част мог донора" коју Сандра организује уз подршку Министарства здравља, прикључило се скоро три стотине људи.

Успон од села Бучја у подножју Тупижнице до планинског врха на надморској висини од 1.160 метара, Сандра каже да прелази са посебном енергијом, а постала је и заљубљеник у лепоту подтупижничких села.

"Осећај да ја могу да се пењем на планину, да просто живим нормалан живот и да ме у томе подржавају многи људи широм Србије, заиста је неописив. Планови су ми да напустим Београд где тренутно живим и да дођем овде да живим у селу да се бавим сеоским туризмом, да сушим воће", каже Сандра Живковић из Књажевца.

Овогодишња планинарска акција окупила је чланове 25 организација и удружења, међу којима и десетак људи којима је урађена трансплантација органа.

"Осећам се након трансплантације фантастично, ту су моји пријатељи из планинарског друштва из Витеза, ту је наша Сандра која нас је све окупила", каже Томислав Жуљевић из "Витеза".

Ирена Коцић из Зајечара каже да су дошли да прошире свест о донаторству, о завештању органа.

Новим законом о пресађивању људских органа системски је решена област донирања.

"Оно што ми морамо да схватимо то је рад са породицама, да они у тренутку када њихови најмилији престану да живе схвате да постоји неко за кога је то једини спас", каже в.д. директора Управе за биомедицину Министарства здравља Весна Ракоњац.

Овогодишњу акцију "У част мога донора" употпунила је и несвакидашња просидба. Планинар Александар Дејановић из Бољевца запросио је Драгану Динић из Сокобање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи