Jавни час српског знаковног језика

У нашој земљи, према подацима Савеза глувих и наглувих, има око 70.000 људи којима је први језик - српски знаковни језик. Они данас први пут обележавају Међународни дан знаковног језика. У оквиру Mеђународне недеље глувих на тераси музичког павиљона на Калемгдану, одржан је јавни час српског знаковног језика.

Глуве и наглуве особе се сваког дана суочавају са бројним изазовима, па би познавање знаковног језика већег броја људи, њима знатно олакшало живот. Највећи проблем је, кажу, недовољно професионалних тумача.

"Ситуација је таква да сада имамо све мањи и мањи број тумача за знаковни језик. Постоје преводилачки сервиси у РС, које финансира Министарство за рад, борачкаи социјална питања, међутим у целој Србији је то недовољан број за пружање услуга глувим особама. Уколико би се омогућило да се тумачи запосле, имају права као и сви други радници онда би то била додатна мотивација да остану и баве се професијом тумача", каже Михаило Гордић из Градске организација глувих Београда

Додатни проблем је, кажу, и то што знаковни језик није довољно препознат у јавности, па се јављају и бројне предсрасуде у вези са овим језиком - да је универзалан, аграматичан и сиромашан.

"Требало би отворити катедру на Филолошком факултету и да знаковни језик буде као и други језици, да може да се студира. Али, оно што је битно да заједница глувих буде укључена у саму катедру и да глуве особе буду те које ће предавати на свом матерњем језику", истиче председница Градске организације глувих Београда Слађана Гордић.

Поводом Међународне недеље глувих биће одражан низ манифестација до 27. септембра, које имају за циљ да се проблеми глувих и наглувих препознају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара