Устоличен нови епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије

Новоизабрани епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије устоличен је у Саборном храму Светог Преображења Господњег у Требињу.

У чин епископа увео га је Његова светост патријарх српски Иринеј, а уз њега је Свету архијерејску литургију служило више владика Српске православне цркве.

Свечаном чину присуствовали су највиши званичници Републике Српске и велики број верника.

Изабрани eпископ Димитрије, световно име Саво, рођен је 12. новембра 1976. године у Цетињу.

Детињство је провео на Светом Стефану, где живи његова породица. Основну и средњу школу је завршио у Будви.

У манастир Тврдош долази 2002. године, а 2003. године је замонашен добивши име Димитрије, по Светом великомученику Димитрију.

У чин јерођакона рукоположен је 2004. године на литургији у Храму Рођења Светог Јована Крститеља, а у чин јеромонаха рукоположен је 2005. године, на Богојављење, у Храму Светог Преображења Господњег у Требињу.

Дипломирао је на Богословском факултету Светог Василија Острошког и Тврдошког у Фочи 2012. године. Као тврдошки јеромонах именован је за настојатеља манастира Дужи 2015. године.

На предлог тадашњег епископа захумско-херцеговачког Григорија, а одлуком Светог Архијерејског Синода, одликован је чином архимандрита 21. маја 2018. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво