Мала газдинства, велики економски и туристички потенцијал

Мање дилеме о томе да ли се здраво хране имају они који бирају органске производе, или живе на фармама где се она производи. Таква, мала породична газдинства, иако често на граници рентабилности, незаобилазни су део руралне економије, али и агротуризма. Производи са једне од највећих фарми алпских коза у селу Мале Пијаце у општини Кањижа, пласирају се на домаће и на тржиште у региону.

Власник фарме коза Емил Кењереш је пре више од десет година купио две козе, а данас их на свом породичном имању има преко стотину. Бави се и органском производњом воћа. Највише ораха, бадема и шљиве. Производи и неколико врста сирева. Годишње испоручи око три тоне.

"Наши производи су тражени и све се прода оно што се произведе. Углавном се прода у Београду, Новом Саду и Суботици, а главни купци су ресторани и продавнице здраве хране", наводи Кењереш.

Оваква газдинства имају велики економски, али и туристички потенцијал.

Изабел Лањи Хнис из Туристичког кластера Суботица каже да Министарство пољопривреде подстиче рурални развој у коме се подстиче и агротуризам и сеоски туризам.

"Треба направити један леп пројекат, могу да добију нешто за инфраструктуру, нешто за побољшање квалитета своје услуге. То је прво. Друго је да морају да се едукују како да маркетиншке и пи-ар услуге усмере тако да они на тржишту буду видљиви", истиче Хнис.

Најбитније је, каже Кењереш, знати на шта усмерити улагања и производњу.

"Треба велика амбиција и треба доста времена. И ако човек хоће у овако нешто да се упусти онда треба да погледа какви су услови и који је темпо којим хоће да напредује", напомиње Кењереш.

Циљ му је да се у потпуности посвети органској производњи. То би значило и њему, али и целом селу где се, углавном, баве пољопривредом.

Данас овде живи око 2.000 мештана. У шали кажу, да онај ко се овде роди, од мотике и земље не може да побегне, а и не желе, јер све што произведу продају на сеоској пијаци. А купаца има са свих страна - из Суботице, Кањиже, Хоргоша.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи