Вегетаријанци у вртићу – егзибиција или право на избор?

Док родитељи и нутриционисти полемишу да ли је вегетаријанска исхрана за децу и да ли се правилника треба слепо придржавати, неки малишани из вртића се враћају гладни. Сви су сагласни да је то недопустиво, али очигледно, пут до компромиса није лак. Од уобичајеног јеловника, вртић сме да одступи само уколико дете из здравствених разлога или верских убеђења не сме да конзумира одређене намирнице.

Због вегетеријанског начина исхране, ћерке Београђанина Ненада Вукосављевића су у државном вртићу добијале храну без меса или су такав ручак доносиле од куће. Иако је таква пракса функционисала неколико година, родитељи су недавно обавештени да због новог правилника то више није могуће.

"За нашу старију ћерку која је сада трећи разред основне школе смо ми доносили храну, ишла је у исти вртић. Годинама смо паковали у посебно зделице, обележавали и итд. Они би то тамо подгрејали и дали детету да једе", каже отац Ненад Вукосављевић.

Прма његовим речима, вртић је пре око три године променио ту политику и обавестио нас да они праве оброке за сву децу.

"Наше млађе дете је сада у предшколском и ми смо 4. септембра обавештени да они више неће спремати оброк за њу. Нас су довели у ситуацију да морамо да одлучујемо о томе да ли можемо да изађемо са посла. Она не може да остане на ручку суочена са ситуациојом да за њу одједном нема ручка", каже Вукосављевић.

У ПУ "Дечји дани" кажу да је нови правилник прецизан и дозвољава уступке само ако здравствени разлози захтевају специјалан облик дијете или када су у питању верска убеђења.

Све алтернативне видове исхране, попут вегетеријанства, веганства, сирове хране, правилник не препознаје.

Весна Зечевић, нутрициониста ПУ "Дечји дани"  каже да Члан 2 став 2 конвенције о праву детета каже да се забрањује сваки вид дискриминације засноване на статусу, израженом мишљењу или убеђењу родитеља.

"Мало дете коме родитељ определи веганску или вегетеријанску исхарну, није избор детета, већ убеђење родитеља. Члан 3 став 3 конвеције о праву детета опет каже да је држава, односно институција и установе које брину о деци дужне су да заштите децу на основу прописа органа државе. Правилник је пропис државе", каж Зечевићева.

У приватним вртићима је, кажу, другачије.

"када су у питању верски разлози или вегетеријанство, има потпуно исти статус као болести. Или ће се детету припремати овде у вртићу или друга варијанта не постоји, ако дете иде у колектив. Ако је у питању вегетеријанство, онда је то нешто о чему би требало разговарати са нутриционистом и припремати посебну храну том детету унутар вртића, али никако не да доноси", каже др Лела Илић, епидемиолог ПУ "Бејби палас Анђела".

Са оваквим случајевима Повереница за заштиту равноправности сусретала се и раније. Да ли је дошло до дискриминације, одлучиће у наредних 90 дана, али подсећа да су током 2014. и 2015. године предшколске установе добијале препоруке у којима се тражи да обезбеде специфицну исхрану и уколико то није из здравствених или верских разлога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи