Комисија за утврђивање последица бомбардовања ускоро на терену

У наредних десетак дана Комисија одлази у Врање где ће прикупити информације које су значајне за настанак одређених обољења, каже за РТС председник Комисије Дарко Лакетић.

Комисија за утврђивање последица бомбардовања ће прикупити сведочења од лица која су имала контакт са контаминираним тереном, као и од њихових породица, најавио је Лакетић гостујући у Дневнику РТС-а.

Што се тиче утицаја на животну средину, Лакетић каже да ће се истраживати утицај токсина и после асанације коју је урадио Институт "Винча".

Наводећи да је Врање имало проблем са пројектилима са осиромашеним уранијумом, указује да други градови имају проблема са другим токсинима.

Осиромашени уранијум је само врх леденог брега, каже Достанић и подсећа да је у Панчеву гађана "Петрохемија", у Новом Саду рафинерија, а у Нишу и Крагујевцу трафо-станице, из којих се ослободило трафо-уље са канцерогеним пируленом.

Комисија ће ићи на већину локација, а где не буде ишла, прикупиће информације са терена, истиче Лакетић.

Наводи да је прошле недеље одржан проширен састанак Комисије, у коју су најеминентније српске установе послале стручна лица.

Закључци Комисије, како је раније најављено, могу се очекивати 2020. године, а они ће, сматра Лакетић, Србији користити у сваком смислу, за асанацију животне средине и рано лечење болесника и превенцију.

Истиче да ће резултати дефинитивно имплицирати правни и политички пут.

Поред помоћи италијанског парламента, који је доставио документацију, Лакетић најављује да ће предложити поновно испитивање ове проблематике пред УН.

Претходне извештаје УН стручна јавност не сматра релевантним, наводи Лакетић и истиче да ће тражити објективно истраживање.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи