Ово су мисице међу лудајама!

Бундева, мисирача, дулек или, како кажу Банаћани, лудаја окупила је и ове године велики број гостију и туриста у Кикинди на "Данима лудаје". Манифестација се завршава сутра увече, али данас се десило најважније – изабрана је најтежа и најдужа бундева.

Нови рекорд кикиндских "Дана лудаје" је најдужа бундева од 295 центиметара коју је одгајио Стеван Матић из Земуна, док је Дијани Вукадиновић из Јарка припао шампионски пехар за најтежу бундеву од чак 341,5 килограма.

"Ми, рецимо, њу посадимо, онда је пустимо да расте, па онда копамо доле место докле ће она да расте у пластенику", објашњава Стеван Матић из Земуна, одгајивач најдуже бундеве.

Власница најтеже бундеве каже да њена породица ужива у узгајању бундева.

"Ја сам биолог, тата је агроном, брат шумар, тако да смо сви негде природњаци и волимо то", истиче Дијана Вукадиновић.

Званична боја манифестације је наранџаста, која симболизује лудају, бундеву која се вековима узгаја на северу Баната и присутна је у свакодневној исхрани.

"Од лудаје може свашта да се прави – пите са лудајом, штрудле са лудајом, гибанчице, чорбе, печена лудаја са кромпиром и кобасицама много је лепа. Разне ђаконије...", наводи Радојка Вујадинов из Етно-удружења "Сувача" из Кикинде.

Манифестација "Дани лудаје" конципирана је као гастрономски догађај, а на десетине хиљада посетилаца из Србије и иностранства током четири дана манифестације дочекује изузетно богат културно-забавни програм у који су се укључиле све институције, удружења, организације, спортски клубови и уметници града Кикинде.

"Ово је наш породични празник и породична манифестација. Поносни смо на то што смо, ево после 32 године, добили награду за најбољу манифестацију у Србији. Поносни смо на то", истиче Јасмина Миланков из Организационог одбора.

Занимљиво, сваке године семе победничке најтеже и најдуже лудаје дели се бесплатно свима који желе да се опробају у узгајању овог џиновског поврћа. Међутим, рекорд "Дана Лудаје" и бундеве тешке 507 килогама још није оборен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво