Грађани у министарским фотељама

"Дани европске баштине" одржавају се сваке године у скоро 50 европских земаља. Буде ту више од 70.000 догађаја које посети око 30 милиона грађана. Истим поводом у Србији институције су отвориле врата за грађане, "фиће" су опет красиле центар Београда, а у Земуну је отворена "Дечја пијаца".

Седница Владе данас је била неформалнија него обично и у другачијем саставу. Док су грађани са места министара слушали о бурној историји зграде Владе, имали су довољно времена да процене – да ли су министарске фотеље удобне.

Некима су биле одличне, кажу – никад удобније; неки ипак не би волели да буду на њиховом месту.

Тешко је, напорно, компликовано, није лако, каже једна грађанка. Друга пак истиче да је у зграду Владе дошла како би се упознала са нашим културним наслеђем.

"Грађани су највише заинтересовани да виде салу за седнице, то где се министри окупљају. Ми се трудимо да их заинтересујемо неком причом о историјату зграде, изнесемо уметничка дела која се налазе у збирци Владе РС", рекла је Кристина Голубовић из Прес-службе Владе Србије.

Говорница у сали за новинаре многима је добро позната, али осим ње, пажњу су привукли тек распаковани поклони из Индије. Али и они који су већ изложени. У колекцији су успомене бивших министара, али и дарови адресирани на садашње званичнике.

"Импресионирана сам овом собом за поклоне. Одело које је добила премијерка Ана Брнабић, то ми је прво запало за око", каже једна посетитељка.

Уместо шетње институцијама, други су бирали дечју пијацу. Малишани из вртића и школа били су домаћини и изложили су своје радове. За њих су организоване различите радионице и такмичења.

Нека од деце дошла су због спортских дешавања или плесних наступа, друга да продају оно што су направила и од тог новца, на пример, купе играчке за вртић.

"Може се научити свашта, да се здраво живи, да се купује домаће, да се уважава туђи рад и труд који се излаже на нашим пијацама. Ту нема ограничења у годинама, закупци су и баке и деке од 80 година", истиче Предраг Јеремић, извршни директор ЈКП "Градске пијаце".

На другом крају града изложени су олдтајмери. Популарни аутомобили из средине прошлог века сада су само симбол једног времена. Зато су се "фићисти" можда и препознали у овогодишњем слогану "Европска година културног наслеђа – уметност дељења".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво