Мојсиловић о приоритетима у раду, људима, војном року...

Нови начелник Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, каже да на тој дужности намерава пре свега да настави опремање, ревитализацију и модернизацију војске, као и да је његов циљ војска која обезбеђује да држава може да се посвети економији.

"Желим да сваки сегмент система има капацитет да задатке реализује потпуно и правовремено. Ипак, људи ће бити приоритет, и то у свим категоријама – од официра, преко подофицира, до војника", рекао је Мојсиловић за часопис Одбрана, у првом интервјуу од постављења на место начелника Генералштаба.

Како каже, жели модернизовану и професионалну војску, и то "професионалну у односу, а можда комбиновану у попуни".

"Војску која обезбеђује да ова држава може да се посвети економији, али и свим оним социјалним и друштвеним питањима која нас чине бољим и јачим", додао је.

Када је реч о евентуалном враћању редовног служења војног рока, каже да се зна ко доноси одлуку о томе, а да је лично подржава.

Додаје да су одлуке о суспензији војног рока биле у директној вези са временским периодом када су околности и опредељење Србије били потпуно другачији, а да данашње околности захтевају промене.

"Није реч о томе да ли Војска Србије треба да образује и васпитава омладину. То није примарно. Важна је способност грађана Србије да бране своју отаџбину. Зна се ко може да донесе одлуку о томе. Мој лични став је – за", наводи Мојсиловић.

Како је истакао, Генералштаб детаљно анализира све аспекте тог питања и државно руководство ће имати потребне параметре за доношење одлуке – колико то кошта, шта би обухватило, колико би трајало.

Охрабрује га, каже, посвећеност државног врха да се опремљеност војске доведе на одређен ниво, јер неутралност Србије захтева управо такав однос.

Мојсиловић каже да је позиција Србије таква да неутралност може да се одржи, али да на њој треба радити, и то јачањем капацитета државе, чији је један од елемената и Војска Србије, као њена оружана сила.

Истиче да подизање способности ловачке авијације иде добром динамиком, што се одражава и на јединице Копнене војске, као и да у модернизацији хеликоптерских снага имамо и источну и западну компоненту – "Ербасове" Х-145, односно Ми-17 и Ми-35.

Наводи да се очекује испорука 30 руских тенкова модернизоване верзије Т-72 и 30 модернизованих БРДМ-2.

"Ту је и наша одбрамбена индустрија – у завршним смо фазама одређених испитивања, па мислим да ћемо се у скорије време и отуда ојачати новим средствима цевне артиљерије, оклопних, али и неборбених возила, а све зарад покретљивости и подизања способности армије за копнени маневар", рекао је Мојсиловић.

"Фокус на унапређењу обучености професионалаца и резервиста"

Подсећа да је претходних година Војска Србије интензивно радила на оспособљавању команди и јединица за хитно реаговање у све три додељене мисије и да је тежиште у обуци било на оспособљавању команди и јединица које улазе у састав Снага за реаговање.

У наредном периоду, тежиште ће, најављује, бити на унапређењу обучености професионалног и дела резервног састава Главних одбрамбених снага, а планирана је и изградња полигона за борбу у урбаној средини у Ковину, који ће бити намењен за обуку свих јединица војске.

"Предвиђена је изградња нових и доградња постојећих тактичких стаза за индивидуалну обуку војника и колективну обуку јединица до нивоа вода, од 2018. до 2021. године. Стрелишта ћемо опремити новим комплетима опреме са радио-управљањем за гађање из стрељачког наоружања, за вучу мета, као и за подизање тешких мета", навео је Мојсиловић.

Додао је и да су припадници Војске Србије веома цењени у свим мултинационалним операцијама и важе за војнике од поверења, којима се често додељују најсложенији задаци, у најосетљивијим деловима кризних региона.

"Тренутно ван граница земље имамо 278 припадника. Верујем да ће нових мисија бити, али о томе ћемо доносити одлуке у складу са интересима наше државе и војске", закључио је Мојсиловић.

број коментара 11 пошаљи коментар
(недеља, 23. сеп 2018, 08:10)
anonymous [нерегистровани]

Fokus na rezerviste

Ja sam prosle godine dobio otkaz zbog vojne vezbe za rezerviste....

(недеља, 23. сеп 2018, 00:26)
srdjan [нерегистровани]

@nama treba

Zalosno je da po mnogima vojska treba da "nauci" decu ono sto roditelji nisu. Moje uspomene iz vojske se svode na samo jedno- totalno gubljenje vremena. Nicemu me nisu naucili, sto vec nisam znao I u porodici naucio.

(субота, 22. сеп 2018, 23:19)
anonymous [нерегистровани]

Nama treba

Obnova morala kulture discipline da nekazem da je dobar dio gradana i omladine izgubio te vrednosti....Ako studenti prve godine u Kini u 6 ujutro imaju svi postrojavanje u uniformama..radi neke vojne primarne obuke......Drzava koja ima preko milijardu stanovnika.....Onda i nasa djeca trebaju barem da produ obuku da nesaraju grafitima zidove i da ustanu starijoj osobi u autobusu...
Zalosno ali istinito.....

(субота, 22. сеп 2018, 21:55)
Davor [нерегистровани]

Škola

Ta škola života se raspala 91/92!
A kako je organizovana, pa podsetite se Pasuljanskih livada i nastradalih..!

(субота, 22. сеп 2018, 20:38)
anonymous [нерегистровани]

RE: Bacanje novca

Vidi se da niste sluzili vojni rok jer da jeste znali bi da je to u neku ruku skola zivota iz koje se kuci vracate kao formiran covek.

(субота, 22. сеп 2018, 20:23)
Milutin [нерегистровани]

Za profesionalce

Peofesionalna vojska je bolja od rezervista. Dobro to treba odvagatati. Ne podlegati emocijamana. Setite se samo ponašanja rezervista devedesetih.

(субота, 22. сеп 2018, 20:14)
anonymous [нерегистровани]

Jaca PVO

Pod hitno razmotrite nabavku bar dva sofisticirana PVO sistema kao sto su S300 ili S400. Para mora da bude, jer nas je 1999. kostala vise od 100 milijardi u novcu, a o zdravlju I nasim zivotima da I ne govorim.

(субота, 22. сеп 2018, 20:11)
anonymous [нерегистровани]

Војни рок је такође образовање

Некада су млади људи многе корисне ствари учили током служења војног рока. Модернизацијом система одбране људи ће моћи да стичу нова знања која ће примењивати након служења војног рока. Са друге стране трошкови код обавезног војног рока јесу виши, али су пре свега оријентисани на повећање тражње у домаћој привреди, тако да поспешују производњу у друштву. Ја сам за служење војног рока, а Ви како желите.

(субота, 22. сеп 2018, 20:00)
Mirko [нерегистровани]

Bacanje novca?

Mislim da malo mnogo preteruješ prijatelju, opremanje vojske i osposobljavanje mladih snaga nije bacanje novca već ulaganje u sigurnu budućnost, da ti neko sutra ne bi zakucao na vrata i poterao te u izbeglistvo , razmisli malo o tome. Živeli

(субота, 22. сеп 2018, 19:57)
anonymous [нерегистровани]

Re: Bacanje novca

Ono sto ti kazes jeste, bacanje drzave a ne novca, a novac koji se ulaze u vojsku je novac koji se ulaze u obrazovanje omladine, samo ti to ne razumes. Nauciti omladinu da voli svoj narod i da brani svoju drzavu je najveca potreba danasnjoj Srbiji. To ti je prva i najveca zapovest Bozija i Narodna a druga je kao i ova, voli sve narode kao svoj i sebe samoga.