Уклањање заосталих мина у околини Бујановца

На више локација у околини Бујановца према Косову и Метохији сумња се да има заосталих мина на укупној површини од два милиона и двеста хиљада квадратних метара. Центар за разминирање данас је почео разминирање на четири локације.

Деминери, по пројекту Центра за разминирање, чисте 500.000 метара квадратних у Добросину, Лучану, Ђорђевцу и Тополској махали.

На територији Бујановца сумњива површина на заостале, груписане противпешадијске мине је од два милиона и 230.000 метара квадратних.

Разминирање финансирају Владе Србије, Сједињених Америчких држава и Јужне Кореје и трајаће, како је планирано, до краја године.

Деминери прво обележе радне стазе, истражују и површински и дубински. Пипалицом траже жице потезних мина, проверавају да ли има видљивих делова граната или упаљача, па уклањају вегетацију.

"Кад то завршимо, радимо детаљан преглед детектором. Ако детектор да детекцију онда вршимо прекопавање или откопавање да би лоцирали и уочили дати сигнал, да знамо шта је", објашњава Момчило Маринковић, инструктор деминера и контролор из "Ин Деминга".

Јовица Симоновић, директор Центра за разминирање, наводи да за следећу годину чека још 1.800.000 квадрата.

"Од тих 1.800.000 квадрата већ имамо планове, с обзиром на то да смо у договору са Јапаном, представницима јапанске амбасаде. У октобру ћемо склопити споразум о донацији Републици Србији за разминирање још једног великог пројекта, око 400.000 квадрата ће бити", најавио је Симоновић.

Прошле године разминиране су две локације, и из категорије сумњивих прешле у безбедне.

Деминери су у Брезници и Равнобучју пронашли осам противпешадијских мина, две ручне бомбе и минобацач.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи