СПЦ: Украјина већ има своју канонску православну цркву

Признавање аутокефалности цркве у Украјини неће помоћи Украјини да изгради уједињену цркву, него ће довести до пуцања јединства православља, сматра архијереј Српске православне цркве, епископ бачки Иринеј Буловић.

"Украјина има канонску Украјинску православну цркву, која има статус аутономне локалне цркве која одговара Московској патријаршији. Она ужива признање свих православних цркава без изузетка и остаје у пуном заједништву са њима", поручио је архијереј Иринеј.

Подсетио је да, поред канонске Украјинске православне цркве, која није ни од кога тражила аутокефалност, у Украјини постоје три расколничка удружења, као и "агресивна унијатска заједница".

Његове речи објављене су на сајту Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, и то је прва реакција Српске православне цркве на најновије деловање цариградског патријарха Вартоломеја у вези са припремом давања "украјинске аутокефалности".

Та деловања оштро је осудила и Украјинска православна црква Московске патријаршије, оценивши их као инвазију на канонску територију друге помесне цркве.

Архијереји Синода Белоруске православне цркве такође су протестовали због тог потеза цариградског патријарха.

"Преговори о аутокефалности управо се и воде с тим расколничким 'црквама' и истовремено са државним властима Украјине, без присуства канонске цркве и противно њеним жељама", поручио је владика Иринеј.

Он је, такође, критиковао недавне изјаве патријарха Вартоломеја о томе да "васељенски престо" има право да доноси одлуке према сопственом праву и на сопствену иницијативу, пренебрегавајући претходно утврђене границе аутокефалних помесних цркава и без обзира на њихов став или противљење.

Он је упозорио на далекосежне последице потеза које доноси Васељенска патријаршија.

"Они уклањају баријере за бројне накнадне поделе и расколе у свету православног хришћанства", објаснио је.

"Стиче се утисак да ће свака расколничка деноминација добити опроштај и да ће бити рехабилитована, а напослетку ће стећи и статус аутокефалне цркве", истакао је епископ Иринеј.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво