Када је заборав знак за узбуну?

Када би живели 120 година, сви људи би имали Алцхајмерову болест, кажу стручњаци. "Сети се да смо им потребни" слоган је овогодишњег светског дана борбе против те болести. У Србији, према проценама, од ове болести болује између 100.000 и 150.000 људи.

Неуобичајено понашање супруге натерало је Радомира да почне да истражује и да се информише шта би могао да буде разлог томе. Дијагноза – деменција. Одлучио је да је смести у дом, а и он је кренуо за њом да би јој био близу.

"Улазила је у кухињу и пита где је Раде, а моје име је Раде. Ја сам мислио да се она шали, али не. После тога је прошло. А онда је пошла у собу и питала: 'А где су они људи који су становали код нас?' Нису долазили никакви људи, и онда сам видео да нешто није у реду", прича Радомир Атанацковић.

Сродници не реагују увек на време јер не уоче прве симптоме.

"Јако је битно пратити, не плашити се због сваке заборавности, али ако је праћена немогућношћу да се функционише у свакодневним активностима, онда то јесте знак за узбуну", каже Славица Голубовић, специјалиста психијатрије.

Када оболели више не препознаје своје окружење, сроднике, време је, саветују стручњаци, за смештај у дом.

"Није једноставно прихватити када дође у посету мајци, а она га ословљава као да је њена сестра, не препознаје их. Увек радимо на томе да их анимирамо да раде са њима, да их подсећају на неке лепе моменте", каже медецинска сестра Славица Салмадић.

Управница дома за стара лица ГЦБ на Бежанијској коси Ивана Трмчић каже да, поред услуге смештаја и неге, труде се да њихов дан буде испуњен разним активностима, пре свега у погледу и радне терапије и дидактичких материјала.

"Али када говоримо о здравственим моментима, морам рећи да је већина тих лекова на позитивним листама, али свакако да неки комплетнији вид терапије захтева и нека додатна издавања", каже Трмчићева.

Месечно за терапију породице морају да издвоје између 2.000 и 6.000 динара. Проблем су и недовољни смештајни капацитети. Само у Геронтолошком центру Београд збринуто је више од 500 оболелих. На место чека још око 100 особа, из целе Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво