Повереница: Не смемо дозволити да се иједно дете осећа угрожено

Повереница за заштиту равноправности, Бранкица Јанковић позвала је све надлежне органе и службе да испитају све околности и предузму неопходне мере, нарочито после драматичног упозорења детета да због насиља које трпи у школи жели да се убије.

Бранкица Јанковић је овај позив упутила након храбре одлуке тринаестогодишњег дечака из школе "Раде Кончар" у Земуну и његове мајке да јавно изнесу проблем вишемесечног вршњачког насиља са којим се дете суочава.

Повереница Јанковић је, како је саопштила Канцеларија, указала на посебно забрињавајућу чињеницу да, према информацијама из медија, дечак трпи насиље због имовног стања јер нема скупе патике, јер је без оца, као и на рачун физичког изгледа и менталних способности, што су све основи дискриминације из Закона о забрани дискриминације.

"Овакви случајеви су озбиљан аларм да се предузму све мере за системску превенцију, јер као одговорно друштво не смемо дозволити да се иједно дете осећа угорожено, а нарочито не да помишља на најдрастичније потезе, као што је одузимање сопственог живота", навела је повереница.

Јанковић е нагласила да је Повереник за заштиту равноправности, као централна институција за сузбијање дискриминације и унапређење равноправности, спреман да пружи сваку врсту помоћи и подршке, у оквиру своје надлежности.

Неопходно је, истакла је,да сви дамо свој максимум како бисмо превенирали бројне друштвене проблеме који настају као последица вршњачког насиља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво