Два пројекта ЕУ за подстицај запошљавања у Србији

Eвропска унија је определила 6,3 милиона евра за спровођење два пројекта чији је циљ подршка политици запошљавања у Србији.

На представљуњу пројеката у Скупштини Србије шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици је рекао да је евидентно да српска економија расте и да се незапосленост смањује, и да има простора да се такав тренд и настави.

Пројекат подрзумева две компоненте, рекао је Фабрици прецизирајући да се прва односи на изградњу капацитета Министарства рада и Националне службе за запошљавање како би се остварила боља политика запошљавања.

За те намене ЕУ определила је 1, 8 милиона евра.

Друга компонента од 4,5 милиона евра односи се на примену активних политика запошљавања како би се омогућио улазак на тржиште рада онима који имају мањи ниво образовања, вештина и квалификација.

"Усмерени смо ка дугорочнијим решењима која ће помоћи Србији да дугорочно одговори на захтеве тржишта рада", рекао је Фабрици.

Циљ је да се омогуће обуке и усклади понуда и тражња.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да је циљ да Србија смањи незапосленост и да је она сад на нивоу око 12 одсто, знатно мање него претходних година.

"Желимо да Србија буде земља у којој неће бити незапослених", нагласио је Ђорђевић.

Додао да се очекује да ће имајући у виду све оно што Влада Србије чини на том плану, али и уз помоћ оваквих пројеката незапосленост ове и идуће године пасти на једноцифрен број.

Ђорђевић је рекао да је ово важна тема за друштво Србије и да је ЕУ препознала напоре Србије које чини у циљу смањена незапослености.

"Један од стратешких циљева владе је стабилан одржив раст запослености. Приоритет нам је запошљавање теже запошљивих категорија", рекао је министар истичући да се суочавамо да проблемом недостатка квалификоване снаге.

Како је истакао, потребно је стицање знања и вештина, односно образовање и усклађивање знања и вештина са захтевима тржишта рада.

Фабрици је рекао да је циљ пројекта и да мапира које вештине недостају, а када се то установи онда ће НСЗ обезбедити потребне тренинге.

Говорећи о одливу радне снаге, Ђорђевић је рекао да се мора радити на јачању политика и капацитета тамо где је Србија јака, а кретање радне снаге треба да буде прилика а не потреба.

Директор НСЗ Зоран Мартиновић рекао је, након представљања пројеката, да ће захваљујући додатним средствима ЕУ ове године више од 3.000 лица бити укључено у програме самозапошљавања, нових радних места и обуке.

Како је рекао, биће органзоване обуке за дефицитарна занимања.

Традиционално у њих спадају стручњаци ИТ, али радника недостаје и у грађевини, угоститељству. Такође, на тржишту рада фале и столари, бравари, заваривачи.

Осим унапређења програма обука НСЗ, пројекат треба да допринесе унапређењу мера и услуга запошљавања особа са инвалидитетом, унапређење професионалне рехабилитације у предузећима за професионалну рехабилтацију и запошљавање особа са инвалидитетом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара