Више од три милиона евра за лечење деце

У првој половини године је из буџета Републике Србије издвојено више од три милиона евра за лечење деце и одраслих у иностранству и 17 милиона евра за лечење ретких болести, саопштено је из Владе Србије.

Из Владе Србије овим саопштењем одговарају на то што се, како наводе, један део јавности пита шта ће Влада Србије институционално учинити за лечење деце и одраслих који не могу успешно да се лече у здравственим установама у Србији.

Како се наводи, у уверењу да се ово питање покреће у доброј намери и у најбољем интересу свих грађана, из Немањине 11 подсећају да је претходна влада, на иницијативу тадашњег премијера Александра Вучића, у новембру 2014. године, основала Буџетски фонд за лечење обољења, стања или повреда које се не могу успешно лечити у Србији како би, поред средстава која се дају из РФЗО, обезбедила додатну, институционалну помоћ за лечење деце и одраслих у иностранству.

"Држава је од оснивања Фонда, за четири и по године, закључно са 30. јуном 2018, из средстава РФЗО-а и самог Фонда, на лечење у иностранство упутила 1.975 деце и за то је платила око 23 милиона евра, што је више од четири пута већи број деце, и два и по пута више новца у односу на исти период од, на пример, 2009. године", наводи се у саопштењу.

Могућности за лечење у иностранству пре оснивања Фонда биле су веома скромне, подсећају у Влади.

"До 2014. године, РФЗО је био једина институција која је могла да шаље наше грађане на лечење у иностранство о трошку државе. Године 2009. на лечење у иностранство отишло је 98 деце, а 2012. године упућено је 45 деце. Већ 2014. године, РФЗО у иностранство шаље 120 деце, а 2015. године 306 и Буџетски фонд још 21 дете. Дакле, за само једну годину више него два пута више у односу на 2009. и 2012. заједно – две године када Фонд није постојао", истиче се у саопштењу.

Лечење оболелих од ретких болести 

Поред Фонда, за лечење деце и одраслих у иностранству и РФЗО-а, додатна средства опредељена су за лечење оболелих од ретких болести, кроз Буџет за ретке болести који је основан 2012. године, за које је само ове године издвојено више од две милијарде динара или готово 17 милиона евра, наводи Влада.

Буџет за ретке болести је посебан буџет у оквиру буџета Министарства здравља, а средства из тог буџета користе се на основу одлуке Комисије РФЗО-а за лечење урођених болести метаболизма, коју чине лекари и представници Националне организације за ретке болести (НОРБС).

"Захваљујући бољем стању у буџету Републике Србије, након реформи 2014. године, средства за лечење у иностранству, као и за лечење ретких болести, било да су опредељена у Фонду за лечење у иностранству, РФЗО-у или Фонду за ретке болести, повећавана су сваке године", истиче се у саопштењу Владе.

Фонд за лечење деце и одраслих у иностранству је, између осталог, основан са циљем да се пацијентима и њиховим породицама у сваком тренутку омогући системска, најбоља могућа подршка лечењу уколико не могу да се лече у Србији.

У саопштењу је истакнуто да су у раду Буџетског фонда ангажовани најбољи лекари.

Међу њима су и проф. др Владислав Вукомановић из Института за мајку и дете, проф. др Дејан Шкорић из Универзитетске дечје клинике Тиршова, проф. др Љиљана Вујотић са Одељења дечје неурохирургије Клинике за неурохирургију КЦС, доц. др Светозар Путник са Клинике за кардиохирургију КЦС, проф. др Марко Кадија са Клинике за ортопедију, хирургију и трауматологију КЦС и други најпризнатији специјалисти из свих области медицине који се баве сваким појединачним случајем како би препоручили најбољи могући ток лечења, установе у иностранству и саме лекаре, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво