Цуцић: Србија ништа не губи сарадњом са Фронтексом

Комесар за избеглице Владимир Цуцић каже за РТС да је Европска агенција за граничну и обласку стражу (Фонтекс) једна од најозбиљнијих служби у Европи и да је добар и промишљени потез МУП-а Србије парафирање споразума са том агенцијом.

Владимир Цуцић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће од овог споразума далеко више добити Фронтекс, јер је искуство нашег Министарства унутрашњих послова немерљиво у свим сегментима, што, истиче, показују и резултати.

Фронтекс је овде присутан већ две, три године и мислим да ће овиме да се употпуни њихов рад, рекао је Цуцић.

Парафирање споразума са Фронтексом, комесар за избеглице у Србији оценио је као добар и промишљени потез МУП-а.

"Србија ништа тиме не губи, напротив – нама одговара, знајући наше место на рути, да Фронтес ради добро и у Бугарској, Македонији, Грчкој. Наша кућа је на сред пута и то ће тако остати", рекао је Цуцић.

Навео је да је неколико месеци уназад број миграната који уђу у нашу земљу исти као у августу прошле године.

"Имали смо извесно смањење од маја до средине јула, сада је то и даље негде око 4.200 људи у земљи, и у центрима и ван центара. Тај број варира, али у задње време никада их није било мање од 4.300. Имате две категорије њих – оне који још чекају да легално уђу у ЕУ, чекају две године и кусур, јер је улазак у Мађарску изузетно успорен, али не желе да на нелегалан начин уђу. Имате и групе које нас не додирују, прођу кроз Србију, али не траже нашу асистенцију", рекао је Цуцић.

Истиче да нема границе преко које мигранти не иду.

"Сада се створила делта. Уместо некадашњег једног правца, због тврдог става неких од наших комшија, тај излаз је расут и врло маштовит", рекао је Цуцић.

Истиче да је Комесаријат за избеглице спреман за зиму и да ништа не би могло да их изненади.

Видим и да су најаве на рути такве да не очекујемо даљи пораст, рекао је Цуцић и додао да мигранти пролазе и траже слабе тачке држава које су им на рути.

Слабих тачака има и увек ће се наћи, ја сам срећан што Србија није та слаба тачка и што неће бити слаба тачка, истакао је комесар за избеглице.

Заједно против кријумчара

Споразум који је Србија парафирала са Фронтексом значи да ће стражари Европске уније ускоро са нашим полицајцима чувати границе Србије – пре свега од илегалних миграната и кријумчара.

Дописник РТС-а јавља да је сваким даном све више оних који желе да уђу у Мађарску.

Оних који желе легално да пређу границу има око 50 у Прихватном центру у Суботици, али су све чешћи покушаји и илегалних прелазака – због чега долази до вишесатног чекања за улазак теретних возила у ту земљу.

Разлог је то што мигранти често ноћу скидају царинске пломбе са камиона и скривају се међу робом.

Међу лидерима ЕУ нема слоге око улоге Фронтекса у заштити европских граница, а, имајући у виду став премијера Виктора Орбана, мало је вероватно да ће Мађарска своје границе препустити европолицајцима.

Орбан је у изјави медијима рекао да су урадили одличан посао на мађарско-српској граници.

Дописница РТС-а јавља да је, на границама са Македонијом и Бугарском, од почетка године спречено више од 1.600 илегалних улазака, док је прошле године спречено 1.850.

Регистровано је седам кривичних дела недозвољени прелазак и кријумчарење људи, од тога шест са познатим извршиоцем. Процесуирано је 10 особа.

Иначе, ове године је забележено драстично смањење кријумчарења у односу на период из 2015. и 2016. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво