Изложба "То смо ми – народна занимања у Србији" у Етнографском музеју

У Етнографском музеју у Београду отворена је изложба "То смо ми – народна занимања у Србији". Овом изложбом, Етнографски музеј обележава 117 година рада.

Поставком изложбе "То смо ми – народна занимања у Србији" посетиоцима се нуди увид у део онога што је допринело стварању идентитета народа са ових простора. 

Занимања, од праисторије до данас, као и предмети познатих историјских личности, представљају својеврстан преглед историјског наслеђа које чува од заборава Етнографски музеј. 

Приказани етнографски предмети традиционалне културе, поткрепљени старим фотографијама, дају јасну слику о друштвеном пореклу, интелектуалним, естетским оквирима који одређују људе са ових простора.

Изложба пружа одговор на питање шта је Етнографски музеј и шта он представља за наше друштво. 

Вршилац дужности директора Етнографског музеја Тијана Чолак Антић осврнула се на деловање музеја у протеклих годину дана.

"Имали смо седам изложби кустоса Етнографског музеја, три изложбе у иностранству, три гостујуће изложбе у нашем простору. Посебно задовољство за све запослене у музеју представља чињеница да смо уврстили српско коло у Унескову листу нематеријалног културног наслеђа", навела је Чолак Антићева. 

Она је на свечаности у Етнографском музеју уручила награду за животно дело "Боривоје Дробњаковић" Божидару Крстановићу.

Крстановић је, обраћајући се окупљенима, поручио да је овај тренутак потврда речи родитеља да треба бити поштен, лепо радити и да ће све то други приметити. 

"Кроз живот нисам често наилазио на потврду тих родитељских савета, али ево вечерас су се обистиниле њихове претпоставке", истакао је Крстановић. 

Етнографски музеј у Београду основан је 1901. године, као издвојено Етнографско одељење у оквиру Народног музеја.

Од тада до данас Етнографски музеј прикупља и проучава музејске предмете, традиционалну материјалну културу, друштвене односе и породичан живот, обичаје, веровања и народно стваралаштво. Тумаче се обележја српске културе, али и обележја других етничких заједница које живе у суседству.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво