Освештан спомен-храм на Мачковом камену

У част стогодишњице завршетка Великог рата, патријарх српски Иринеј је у присуству великог броја грађана и верника на Мачковом камену освештао Спомен-храм Свети Стефан Високи, посвећен српским ратницима. После свете литургије, на Спомен костурницу недалеко од новог храма положени су венци.

На Мачковом камену код Крупња где је вођена једна од најкрвавијих битака Великог рата, после 100 година изграђена је црква, посвећена српским ратницима.

На Мачковом камену за пет дана септембра 1914. године погинуло је око 16 хиљада српских и осамнаест и по хиљада аустроугарских војника.

Спомен храм на Мачковом камену у присуству великог броја грађана и верника, освештао је патријарх српски Иринеј.

"Данас браћо и сестре имамо несто слично оном времену и овом времену, које ово место освећено заувек посвећено великој историји нашег народа. Данас смо у прилици да бранимо, да се пре свега Богу молимо и да бранимо наше свето Косово", рекао је патријарх Иринеј.

У храму је отворена стална поставка посвећена догађајима из времена битке на Дрини. По заврштку свете литургије, представници Српске православне цркве и Министартва за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, положили су венце на спомен костурницу на Мачковом камену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво