Старим студентима још годину дана да заврше факултет

Стари студенти добиће још годину дана да заврше студије, предвиђено је изменама и допунама Закона о високом образовању које је усвојио скупштински Одбор за образовање.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да стари студенти добијају још годину дана да заврше студије, али да нема законског основа да се рок за завршетак студија продужи и првој генерацији "болоњаца".

"Послаћу препоруку свим факултетима да им не наплате реупис и на тај начин да им они продуже рок. То сам урадио и пре две године и тада је препоруку послушало 70 одсто факултета, а да нису послушали само они којима је новац најважнији", рекао је министар.

Посланица ДС Александра Јерков рекла је да ће та странка уложити амандман да се избришу било какви рокови за завршетак студија старих студената и да то право траје све док не заврше студије.

"Мислим да нема смисла да се састајемо сваког септембра и причамо о прудужетку рока", рекла је Јерков.

Посланик Српске напредне странке Марко Атлагић каже да је на почетку било 24.000 старих студената, да је затим тај број сведен на 12.000, а да их је сада око 6.000.

"Мислим да ће тај број за годину дана бити сведен на минимум", рекао је Атлагић и додао да се залаже да се старим студентима годину по годину продужава рок за завршетак школовања. Да рок буде ограничен на годину дана како би их мотивисали да раде.

Изменама закона предвиђено је и да се признају оспорени докторати стечени на факултетима који у моменту издавања диплома нису имали дозволу за изводење магистарских, односно докторских студија.

Комисије за акредитацију (КАПК) је оспорила 103 дипломе стечене на 22 приватна факултета, али се претпоставља да је таквих диплома много више.

Министар је рекао да је признавање диплома једини начин да се избегну бројне тужбе које би уследиле.

Шарчевић каже да је изменама Закона о високом образовању још предвиђено да су установе одговорне уколико упишу студента на, рецимо, докторске студије а да није завршио претходни ниво студија.

Откривено више од 50 истурених, а неакредитованих одељења

Министар просвете каже да је до сада утврђено да државни и приватни факултети и високе школе имају више од 50 неакредитованих истурених одељења и да су инспекције министарства на терену.

Нагласио је да је број неакредитованих истурених одељења вероватно много већи и да тој цифри треба додати још 20 до 30 одсто.

"Послао сам инспекције у три града, али сви ће доћи на ред. Ту су Пожаревац, Врање... Ишао сам тамо где има по две установе па када оду у један град да обаве дупли посао", рекао је Шарчевић новинарима након седнице скупштинског Одбора за образовање.

Објашњава да су пронашли три ђачка дома без акредитације и да им је наложено да се акредитују.

"Ти домови су припадала социјали и онда су негде 2005. године договором претворени у ђачке домове. То су три нелегална дома, ми смо их финансирали а нисмо знали да немају акредитацију", нагласио је министар.

Каже да је преко просветне инспекције наложио да домови уђу у процес "верификовања услова за рад".

Уколико то не учине, додаје, од министарства просвете неће више добијати новац, јер министарство неће да финансира неакредитоване установе.

Министар је раније најавио да ће казне за факултете и високе школе које не затворе неакредитована истурена одељења бити два милиона динара или одузимањем лиценце.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара