УСТ за убрзање измене Устава, Друштво судија за стручну радну групу

Удружење судија и тужилаца Србије позвало на наставак измена Устава у области правосуђа. Са друге стране, Друштво судија Србије позвало је Владу и Скупштину да формирају радне групе за израду новог нацрта уставних амандмана, јер није задовољно решењима која је предложило Министарство правде.

УСТ је позвао на наставак и убрзање процеса измена Устава у области правосуђа имајући у виду да је од претходне реформе правосуђа прошла готово једна деценија од које се правосуђе још увек није у потпуности опоравило, а због чега, како наводи УСТ, трпи и струка и грађани.

"Сматрамо да је реформа постојећег система неопходна и да се струка може сагласити да је крајњи циљ изградња независног, самосталног, ефикасног али и одговорног правосуђа, које ће моћи адекватно да одговори на потребе грађана, те да се уз максимално ојачавање капацитета супротстави сузбијању криминала и корупције и јачању владавине права", наводи се у саопштењу УТС.

Како су у питању области у којима се тражи напредак на путу у оквиру европских интеграција, УСТ сматра да је од виталног значаја да се реформа убрза, а поруке које шаљу појединци за одуговлачењем штетно се могу одразити на друштво у целости.

Друштво судија Србије: Још није обезбеђено смањење политизације правосуђа

Поздрављајући организацију округлог стола на коме је Министарство правде представило Нацрт уставних амандмана, Друштво судија Србије оценило је да ни решења из трећег текста амандмана за правосуђе још увек не обезбеђују смањење политизације правосуђа и јачање независности судства и самосталности јавног тужилаштва.

Без независног судства не може се постићи ни одговорност и ефикасност правосуђа, наводи Друштво судија у саопштењу.

Сматрају да Влада и Скупштина треба да формирају радне групе у које би били укључени и еминентни професори уставног права, представници највиших правосудних институција и аутентичних удружења која се залажу за владавину права како би израдили нови нацрт амандмана и послали га Венецијанској комисији на мишљење.

Према ставу овог струковног удружења, бројна значајна решења још увек нису успостављена на начин да истовремено одговарају правној традицији и могућностима Србије, са једне стране и европским правним тековинама на што вишем нивоу, са друге стране.

Реч је, како указује, о решењима којима се уређује однос законодавне, извршне и судске власти, начину избора и разлозима за разрешење судија, а нарочито решењима у погледу Високог савета судства.

Такође, у саопштењу се говори и о неопходности гаранција за независност судства, као што су гаранције непреместивости и материјалне гаранције, како за судски систем у целини у виду судског буџета, тако и за судије појединачно у виду плата које одговарају достојанству положаја и тежини дужности и њима приближних пензија.

Друштво судија позвало је Владу и Народну скупштину, да када им текст уставних амандмана буде достављен, да искористе правне могућности и да формирају радне групе у које би били укључени стручњаци из правне сфере.

Након што те радне групе заврше свој рад треба да се организује широка и интезивна јавна расправа, а после ње да се усаглашен радни текст амандмана пошаље на експертизу Венецијанској комисији Савета Европе, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво