Како да улепшавање не угрози здравље

Естетске, пластичне и реконструктивне процедуре и антиејџинг медицина, последњих година све су популарније, али и доступније међу свим генерацијама. Ипак, дешава се и да се уместо да на тај начин реши неки од проблема, додатно угрози и изглед, и здравље. Због тога што у тим областима ради ко стигне и где стигне, Министарство здравља формирало је радну групу која је одредила критеријуме за рад, а контрола свих који већ пружају такве услуге убудуће ће бити строжа.

Такозвано вампирско подмлађивање одавно је хит у свету, а том третману се све чешће препуштају и наше звезде, али и многи други.

Ипак, тај захват може бити веома опасан! Ових дана светски медији упозоравају да је "вампирско подмлађивање" оставило затрашујуће последице по клијенте у једном спа центру у Новом Мексику. Наиме, клијенти су позвани да се тестирају на вирусе ХИВ-а, хепатитиса и других обољења која се преносе крвљу.

У Србији на срећу за сада, није било сличних ситуација, али зато што се естетском медицином бави готово свако и на сваком месту, од спа центра преко фризерских салона, Министарство здравља формирало је радну групу која ту област треба да уреди.

"Ми смо предложили да тиме могу да се баве само они који су завршили медицину, који имају три године искуства, који имају ментора за ту грану, да искључиво терапије могу да се примењују само у ординацији, болници, клиници", објашњава чланица Радне групе Министарства здравља др Иоана Батсиалоу.

Њена колегиница из Радне групе др Марија Јовановић напомиње да су третмани улепшавања медицински безбедне процедуре, да се ради са веома провереним медицинским средствима, али да треба да их примењује лекар квалификован у тој области.

"Нажалост, цена дефинише неке ствари, али треба знати да на пољу медицине ако желите добар квалитет да добијете, то кошта", истиче др Јовановић.

Докторке саветују да се не руководимо само ценом услуге, већ да нам безбедност мора бити на првом месту.

"Велики број материјала стиже разноразни каналима који нису ни безбедни, порекло им је сумњиво - није битно Кореја, Кина, Јапан, немају сертификате, признање, они су јефтинији", упозорава др Батсиалоу.

Др Јовановић указује да одређене норме морају да се испуне, мора да постоји адекватна дезинфекција и да се пацијент упути како да се понаша пре и после интервенције.  

И на крају, додатно упозорење – у погрешне руке и са погрешним материјалима - може доћи до отеклина на капцима, инфекција, до венске тромбозе или артеријске емболије, распадања или губитка дела ткива на лицу, чак и до губитка вида.

Код нестручног убризгавања ботокса може доћи до привременог искривљења појединих мишића на лицу, дупловидости, немогућности гутања, отежаног смејања и говора.

Радна група Министарства здравља приводи крају документ у којем ће стајати врло прецизни критеријуми који би требало да уреде ову област.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво