Срби у Новом Брду, протест због равнодушности полиције

Крађе из српских домаћинстава на Косову и Метохији не јењавају. Ново Брдо је најпасивнији, најсиромашнији и по броју крађа најугроженији део на Косову и Метохији. Представници оштећених домаћинстава ове општине колективно су затражили већу полицијску заштиту.

Престали су да обијају врата и прозоре. Сада пробијају зидове. Лопови су срушили део зида штале породице Арсић у селу Извор код Новог Брда и одвели две краве.

"То је организована банда, мафија, како хоћеш је назови. Најмање 2.500 евра, стеоне су биле обе. Друге стоке немам, полицији сам пријавио, два студента издржавам, као што сте видели, ћеркице", каже Драган Арсић.

А због сумње да се ради о банди која организовано краде по селима Новог Брда, преостали Срби у овој средини окупили су се испред станице полиције.

"Ви сте као институција задужени за безбедност свих нас који смо овде у Новом Брду. И ми сада морамо од вас да тражимо да нас заштитите и да нам кажете на који начин ћете да нас заштитите", поручила је Светлана Стевић из хуманитарне организације "Мајка девет Југовића".

Сви окупљени испред станице полиције у Новом Брду претрпели су најмање по једну крађу. А краду се стока, трактори, механизација, пољопривредни производи, бесправно се сече шума.

"Рекао сам већ по имену и презимену ко ми сече шуму. И дан-данас та иста шума, исти људи краду, и дан-данас ја више не зовем вашу полицију, јер знам да не можете", прича један мештанин.

У полицији признају да су немоћни, а да оне које ухвате предају правосудним органима.

"Све што знамо прослеђујемо тужилаштву. Сваки починилац илегалних сеча шума, сви су по тужилаштву. Имамо случајеве да су неки одлежали, неки платили и тако даље. Нажалост, око крађе стоке још немамо резултате", указује Шукри Алију, командир полиције у Новом Брду.

Командир полиције у Новом Брду захтев Срба да буду заштићенији проследиће централи у Приштини.

"А ми ћемо од нас са стране грађана потражити од министарства унутрашњих послова у Приштини да се полицијска станица у Новом Брду ојача и да наше захтеве схвате озбиљно. У супротном ћемо се и даље окупљати овде на овом месту", додаје Алију.

Према евиденцији полиције, у последње три године у општини Ново Брдо било је 14 крађа крупне и ситне стоке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи