Брнабић: ИТ основа за још бржи, одржив раст и развој

У специјализованом ИТ одељењу у београдској гимназији "Патријарх Павле" одржан је први јавни час са представницима привреде о примени програмирања у привреди, којем су присуствовали премијерка Ана Брнабић и министар просвете Младен Шарчевић.

На часу је програмер запослен у Мајкрософтовом развојном центру Мирослав Грбић разговарао са ученицима о развоју вештачке интелигенције у Србији и њеним различитим применама и приказао софтвер који приказује како рачунари могу да опонашају људски вид, препознају различите објекте у простору и уче посматрајући уметничка дела.

До краја школске године оваква предавања одржаће гостујући предавачи, ИТ стручњаци запослени у појединим компанијама, у свим специјализованим ИТ одељењима у Србији.

Председница Владе Ана Брнабић поручила је да су млади који су уписали ИТ одељења наша будућност, а да су информационе технологије основа за бржи и одржив раст и развој Србије и за другачију будућост за све.

Истакла је да је за чак пет пута повећан број специјализованих ИТ одељења у гимназијама у односу на прошлу годину.

"Ове године је уписано 44 ИТ одељења, у 36 гимназија, са више од 800 ученика који се од ове школске године баве информационим технологијама", подвукла је Брнабићева.

Како је рекла, баве се информационим технологијама као везивним ткивом, јер су ИТ ту да допринесу већој ефикасности у областима о којима уче у другим предметима.

"У свему овоме правимо јачу, снажнију и бољу Србију", подвукла је премијерка.

Додала је да подршку ИТ одељењима дају и Иницијатива "Дигитална Србија" и фондација "Петља", те да је захваљујући том партнерству Србија данас, макар у образовању и програмирању у школама, један од лидера у Европи.

Навела је да се наставља и са увођењем дигиталних уџбеника у школама и подсетила да је од ове године покренут тај пилот пројекат у 2.000 учионица, што је важно да би школа била занимљива за децу, знање пријемчивије и како би усвојили знање које сутра могу да примене.

"Да коначно учимо децу ономе што сутра могу да примене. То је знање за 21. век", рекла је Брнабићева.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је гимназија "Патријарх Павле" једна од ретких школа која има два ИТ одељења, док само једна има три таква одељења.

Ове године, додао је, имамо 44 ИТ одељења, а тај број ће се повећавати, навео је Шарчевић и додао да то значи да се добро ради у основним школама, јер су ђаци могли да положе пријемни.

"Доказали смо да гимназија може да буде стратешки битнија школа, ове године је 25,5 одсто ученика у гимназијама, што је више за 3,5 одсто. Поред тога, важна је и реформа прве године гимназије", нагласио је Шарчевић.

Указао је да је у току процедура увођена електронских дневника у све школе у Србији.

Шарчевић је истакао да је увођење електронског дневника у Хрватској, која има дупло мање школа и знатна средства из ЕУ на располагању, трајало пет година, док је у Србији у првој години то урађео уз донацију "Самсунга" и уведено у 600 школа, које су биле спремније.

Како је додао, пре годину и по дана, школе су се опирале, јер многе колеге још немају основну дигиталну писменост, али да се то превазишло.

"Ове године уводимо у осталих 1.200 школа и у току је та процедура", рекао је Шарчевић и навео да процедура захтева до краја године обуку свих наставника.

"То ће се и десити, за то имамо средства", рекао је Шарчевић и додао да Министарство телекомуникација интензивно ради на успостављању мреже, као и да се ради на набавци опреме.

Додао је да је мали проблем због "родитељског модула", који ће, каже, бити доступан за седам дана, због додатних провера. 

Када је реч о другом страном језику, који се сада оцењује описно, а не више оценама, као раније, Шарчевић је рекао да ће бити измењен Законо основама система образовања и васпитања, како би се поново увеле оцене.

"То је био покушај у системском закону да се језик не учи за оцену, јер се он и не учи за оцену, већ за стандард језика, јер у иностранству траже одређен ниви. Нико није укинуо језик, мислили смо да је ово паметније. Схватили смо деца и наставници више воле оцене. А шта ћемо кад дођемо до екстерне матуре, видећемо да ли те оцене вреде толико", рекао је Шарчевић.

Директор гимназије "Патријарх Павле" Јасмин Николовски рекао је да ће у тој школи учинити све да се ђаци што боље образују, али и да се осим знања из ИТ код њих развијају патриотска осећања, да остану у нашој земљи.

"То је најважније, оспособити их да мењају свој простор, Србију, и да буду понос Србије", рекао је директор.

Драган Томић из Иницијативе "Дигитална Србија" подсетио је да су они пре неколико дана започели кампању "Будимо паметни", чији је циљ популаризација образовања и ширење свести да је тренутна индустријска револуција велика шанса за Србију.

Управо у оквиру те кампање запослени у компанијама које су чланови "Дигиталне иницијативе" ће држати јавни час у свим ИТ одељењима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи