Ријалити (не)култура

Ријалитијима није место на програмима са националном фреквенцијом, сматра министар културе уз оцену да порнографски садржаји, без обзира на време емитовања, не смеју да имају место на таквим телевизијама. Каже да не зна ни чему служе осим што народ заглупљују.

Актуелни ријалити програми опиру се дефиницији формата, попримају примитивну форму и пласирају јефтине, вулгарне садржаје. Ипак су веома гледани. Човек задужен за културу у Србији каже да то не би смеле да приказују телевизије са националном фреквенцијом и срамота су за нашу медијску сцену.

"Мало по мало се спушта лествица доброг укуса и она иде ка потпуној нули. Ми сматрамо да су обавезе које проистичу из уговора о давању националне фреквенције да се емитује квалитетан информативни програм, да се емитују садржаји из области културе, да се емитује наравно и забавни програм, у оквиру кога спадају и тзв. ријалити програми, али да то све мора имати неку меру и границе укуса", истиче Владан Вукосављевић, министар културе и информисања.

Регулаторно тело за електронске медије, пре свега због популарности и контроверза, истажује, надзире и анализира емисије ријалити програма код националних емитера. Кажу, само спроводе закон.

"У складу са својим законским овлашћењима и у складу са Законом о електронским медијима, покрећу се поступци и изричу мере, то је оно што регулаторно тело може да уради. Све друго је везано за промену закона и доношење нових обавеза како самим пружаоцима услуга електронских медија, тако и регулаторном телу", објашњава Горан Пековић, члан Савета РЕМ-а.

Мора да се мења закон, кажу стручњаци.

"Мислим да најозбиљније нам следи доношење новог закона, јер сада нити Министарство, нити РЕМ могу да предузму мере, јер закон све то не предвиђа. Дискурс просташтва, вулгарности, баналности одједанпут почиње да се слави", наглашава Милена Драгичевић Шешић, професорка ФДУ.

Свака телевизијска станица са националном фреквенцијом у обавези је да емитује програме из културе, за разлику од Радио-телевизије Србије, већина то не чини.

Полемику о ријалити програмима власника телевизије Пинк Жељка Митровића и министра Вукосављевића можете погледати овде

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво