Родитељи принуђени да бирају – накнада за боловање или за негу оболелог детета

После трудница и породиља, против Закона о финансијској подршци устали су и родитељи оболеле деце. Од пре неколико недеља морају да бирају да ли ће користити накнаду за боловање или додатак за негу болесног члана породице. Кажу да је то дискриминација и траже оцену уставности спорног члана Закона.

Оливера Јововић је мајка трогодишњег дечака који болује од спиналне мишићне атрофије. Због Закона о финансијској подршци породици, морала је да направи избор.

Прича да је пре две недеље тражила продужетак боловања и да је дошла у ситуацију да се одрекне права на негу и помоћ.

Да ли то што је код куће, где чува дете, значи да њему не требају додатна средства, помагала, суплементи, терапија, упитала је Јововићева.

Спорна одредба односи се на родитеље деце са одређеним сметњама у развоју, здравственим и психофизичким, узраста до пет година.

Потписници иницијативе тврде да спорни члан није у складу са Уставом, али и да дискриминише и децу и родитеље.

Ивана Бадњаревић, председница Националне организације за ретке блести Србије (НОРБС), каже да се оваквим законом родитељу или ускраћују права на рад, одсуство за негу и право на зараду, или се детету ускраћује његово право.

"Сматрамо да је оваква одредба дискриминаторна", оцењује Бадњаревићева.

Саша Стефановић, директор Мреже организација за децу Србије, сматра да оваква одредба није у складу са декларативном одлуком Владе да ће подржати породицу, и да ће финансијска подршка бити адекватна.

Поручује да не треба штедети на најрањивијима, најслабијима, најсиромашнијима и онима којима је потребна помоћ.

Потписану иницијативу предали су Уставном суду Србије. Очекују да спорни члан буде проглашен неуставним и стављен ван снаге.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи