Јурић: Наша борба траје, после кампање – потписи за референдум

Билбордима у 20 градова Србије на којима пише "Ћутање није решење. Заштитимо децу", "160.000 није довољно?" и "Колико још деце треба да изгубимо да би се променио један закон?" – Фондација "Тијана Јурић" наставља кампању за измену Кривичног закона. Билборди са питањима су индиректно намењена Влади, каже оснивач Фондације Игор Јурић.

Уколико ни ова кампања не добије одговор државе, Игор Јурић каже за Танјуг да ће почети прикупљање потписа да питање за измену кривчног закона и увођење казне доживотног затвора за убице деце и жене постане референдумско питање.

Наиме, Фондација је досада прикупила више од 160.000 потписа грађана Србије за измену тог кривичног закона.

"Ми смо се овим порукама индиректно обратили Влади Србије, зато што Влада нема право да игнорише овакву идеју једног великог броја грађана наше земље. Мислим да на овај начин показујемо да нисмо довољно демократско друштво", рекао је Јурић.

Каже да Влада често сама позива грађане да активно учествују у демократским процесима и додаје да је Фондација урадила све по закону, прикупила пет пута више потписа него што је прописано за измену закона и да на то није добила никакав одговор.

"Онда се осећаш понижено и повређено. Ја имам питање 'шта ми као грађани треба да урадимо, колико потписа да скупимо, шта је потребно да се наш глас рачуна у овој земљи?'", запитао се Јурић.

Упитан да ли је добио одговоре од Владе Србије и Министарства правде, каже да је добијао класичне одговоре и подршку речима.

"И данас сам видео једну изјаву министарке правде Неле Кубуровић која је изјавила да је доживотна казна опомена и да јесте нешто што би требало да заживи, међутим, од те подршке речима ми немамо ништа", указао је Јурић.

Најавио је да ће кампања трајати месец дана, а да је следећи корак, уколико кампања не добије одговор, почети прикупљање потписа, на чему се, каже Јурић већ ради, да то постане референдумско питање.

Истиче да ће се пре тога обратити још једном, председници Народне скупштине, народним посланицима, посланичким групама, председнику земље и премијерки, како би указао, истиче, да воља грађана није услишена.

"Као отац који је изгубио дете, као отац који не жели да се та трагедија понови, сматрам да је то и моја морална обавеза да се неке ствари помере са мртве тачке и колико год ми имали проблема у нашем друштвом сматрам да су нам деца најбитнија и да је ово најважније питање", закључио је Јурић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво