"Кинески дрон – једно од најсофистициранијих наоружања"

Србија ће од Кине набавити једно од најсофистициранијих наоружања и војну технологију, коју готово да немају земље у окружењу, рекао је помоћник министра одбране Ненад Милорадовић.

Нове борбене беспилотне летелице имаће способност извиђања, откривања циљева дању и ноћу, као и гађања ласерски вођеним бомбама и ракетама.

"То је способност коју имају само најспособније војске света, а коју ће имати на располагању Војска Србија", нагласио је Милорадовић.

Помоћник министра указује да Војска Србије за сада нема такву способност, али да то нема ни велики број земаља у окружењу.

Пакет, који је уговорен, како каже, обухватаће и део индустријске сарадње, односно трансфера технологије.

Према његовим речима, то ће бити трансфер технологије за интеграцију сложених система у беспилотне летелице, на основу којег ће беспилотне летелице, које ће бити произведене у Србији, бити опремане оптоелектронским системом.

Тако да ће, како је објаснио, наше летелице имати три од ове четири способности – моћи ће дању и ноћу да осматрају бојиште, преносе координате циљева и управљају артиљеријском ватром, наводе ласерски вођене бомбе и ракете, које ће лансирати други ефектори – што земаљска оруђа или друге беспилотне летелице.

Иначе, ради се о два система борбених беспилотних летелица нове генерације, а сваки систем се састоји од по три дрона, земаљске контролне станице и удаљеног видео-терминала.

Поред тога, договорено је да осталих пет система наша земља прави сама, уз кинеску технологију.

Војна сарадња са Кином не угрожава однос са другим земљама

Ово су први облици војнотехнолошке сарадње са Кином, а имају за циљ диверзификацију опреме Србије као војно неутралне земље.

Милорадовић оцењује да овај аранжман не може да угрози сарадњу са било којим досадашњим партнерима.

"Немамо идеолошких предрасуда када је реч о набавци оружја. Ми имамо задатак да Војску Србије опремимо што боље и подигнемо способност сопствене индустрије да прави наоружање најсавремениjе технологије", објашњава Милорадовић.

Истиче да од тог аранжмана Србија може да има огромне користи, јер у технолошком смислу, када је о војној технологији реч, спада у једну од најнапреднијих земаља света.

Такође, наводи да су услови које нуде кинеске компаније повољни.

Милорадовић очекује да ће први резултати ове сарадње моћи да се виде до краја године, а током следеће године требало би да на нашем небу видимо резултате.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво