Вукосављевић: Ријалити су срамота за медијску сцену

О ријалити програмима, стратегији културног развоја Србије, деловању институција културе, разговарали су Владан Вукосављевић, актуелни министар културе и информисања и неки од његових претходника Иван Тасовац, Нада Поповић Перишић и Бранислав Лечић у Установи културе Пароброд.

Догађај у УК Пароброд је насловљен "Јел стварно лепше са културом" који је произишао из кампање "Лепше је са културом" коју је осмислила средином 90-их маркетиншка агенција "Saatchi & Saatchi" по којој је била запамћена министарка културе Нада Поповић Перишић чије je мандат трајао од 1994. до 1998. године.

Министар Вукосављевић је истакао да осим борбе за већи део буџета који је намењен за културу, треба стварати и ментални амбијент у друштву који подразумева културне потребе људи.

"То није увек лако јер различите силе утичу на опструкцију стварања тог амбијента. Такав проблем нема само Србија већ је то последица глобализације. Треба "пливати контра матици" и учинити све да се културни амбијент у нашој земљи сваким даном стимулише, поправља, успоставља", рекао је Вукосављевић.

Иван Тасовац је нагласио да ниједна кампања не може да помогне да се добро пласира лош производ.

"Кампање привлаче пажњу људи, али је садржај једино важан. Важно је да озбиљан и квалитетан програм из културе допре до што већег броја људи који живе у Србији. Можемо говорити о децентрализацији културе али без конкретне акције нећемо имати велике резулатате. Важно је да се публици не прилази са ниподаштавањем већ јој увек треба понудити квалитетан програм", рекао је Тасовац.

Напомиње да треба подржавати културне институције које су показале квалитет кроз време.

Бранислав Лечић је оценио да је култура – база, смисао, основа сваког грађанског живота у неком друштву.

"Чим се појави кампања која рекламира тај смисао, то је доказ да култура није уважена у неком друштву. То је био случај са кампањом 'Лепше је са културом'. Био сам минстар културе у првој демократској влади имао сам проблем да објасним колегама колико је култура заправо важна за једно друштво. Учио сам их као школарце да култура заправо има огроман економски потенцијал", рекао је Лечић.

Бивша министарка културе Нада Поповић Перишић сматра да културу поново треба увести у школе и да је грешка што је она искључена из образовних програма.

"Образовање је најважнији сегмент пласирања културних вредности и стварања културних навика у једном друштву", навела је Поповић Перишић.

Додаје да је јако важно да министар културе "истера" пун мандат од четири године како би резултати културне стратегије коју спроводи били конкретнији.

"У областима као што су образовање и култура неопходан је континуитет деловања како би идеје унутар стратегије стигле до нивоа реализације", рекла је Поповић Перишић.

Вукосављевић је нагласио да је за континутет деловања потребна заокружена стратегија културног развоја.

"Ако се општи принципи те стратегије спроводе на начин на који је том стратегијом предвиђено, онда је мање важно колико траје један мандат министра културе. Битан је правац спровођења и деловања те стратегије културног развоја.Треба побројати законе које треба донети у области културе и уметности, и одредити стратешке правце деловања наше културе том стратегијом. Стратегија одређује правце деловања", рекао је Вукосављевић.

Наглашава да ријалити програми не би смели да се приказују у програмима телевизија са националном фреквенцијом.

"То је државни ресурс и апсурдно је ту емитовати програм који духовно и ментално уништавају један народ. Ријалити програми су срамота за медијску сцену. Волео бих да министарство културе и информисања добије ингеренције да утиче на емитовање ријалити програма, али то тренутно није случај", рекао је Вукосављевић.

Наводи да је свака телевизијска станица са националном фреквенцијом у обавези да емитује програме из културе, али да то не чини ни једна осим РТС-а.

"Вербални порнографски садржаји и телесни порнографски садржаји, без обзира у које се време емитовали, не смеју да имају места у програму са националном телевизијом. Нико не може да правда емитовање ријалити програма реченицом да "народ то тражи" јер то није тачно. Ово није народ лакрдијаша и псовача. Нажалос минстарство културе није у прилици да реагује по питању ријалити програма", рекао је Вукосављевић.

Модератор разговора био је познати београдски новинар и публициста Александар Ђуричић.

број коментара 7 пошаљи коментар
(уторак, 18. сеп 2018, 09:29)
anonymous [нерегистровани]

Delam a ne prazne reci!

G. ministre,vi niste samo ministar kulture nego i informisanja. Najlakse je lamentirati. Od vas se ocekuju dela a ne pateticne reci. Aktivirajte se vise za ostvarenje kulturnih ciljeva ili prepustite fotelju nekom odlucnijem od vas. S reci na dela ili se pomirite s tim da ste se utopili u taj opsti ambijent koji navodno kritikujete.

(уторак, 18. сеп 2018, 08:59)
anonymous [нерегистровани]

Kultura

Kultura je na samom dnu zahvaljujuci medijima koje neko drugi stiti. Imate REM ciji je clan i jedan svestenik pa deca opet gledaju rijaliti smece i "lepo se kulturno obrazuju". O kulturi uvek lepo pricate ali je lose u praksi sprovodite. Ovakvu kulturu danas mozete slobodno ukinuti, nista ne gubimo, samo dobijamo.

(уторак, 18. сеп 2018, 08:51)
anonymous [нерегистровани]

Sve on to rece...

Ali nece da ukine. Objasnite to g. ministre; da li se vi pitate kao ministar ili neko drugi? Ako se vi ne pitate a primate platu onda tako ne moze. Ostavka iz moralnih razloga zbog mentalnog trovanja naroda.

(уторак, 18. сеп 2018, 08:13)
Predrag Dragovic [нерегистровани]

Pa onda ih i Ukini! Ti si Ministar! Zato si tu!

Pa cemu ovo prepucavanje, kada para vrti gde burgija ne moze... To ti je Srbija. Ministar kaze da se ukinu i da su sramota realiti programi, ali sve ostaje na tome. Zaprepastili bi se kako oni uticu na mozak ljudi i koja je to kolicina zaglupljivanja... Hmmm.. sad kad malo promoslim.. Svakoj vlasti odgovara glup ili priglup narod.. A ha.. u tom grmu lezi zeka.

(уторак, 18. сеп 2018, 06:41)
anonymous [нерегистровани]

hitno

sto pre ukinuti ove lakrdije.

(уторак, 18. сеп 2018, 05:13)
anonymous [нерегистровани]

Ukinuti

svakako rijaliti emisije na televizija i razne opskurne nastupe kojekakvi pevaljki.Sa kulturnom izobrazbom i ljubavi prema knjizi i citanju,započet od osnovne škole

(уторак, 18. сеп 2018, 00:58)
Зоран С [нерегистровани]

Потписујем

Целу узјаву актуелног министра културе у вези ријалити програма у потпуности подржавам.