Како се школују будући техничари за дигиталну графику?

Због великог интересовања ученика, Графичка школа на Новом Београду је уписала још једно одељење образовног профила – техничар за дигиталну графику и интернет обликовање. Због ограничене квоте, иако са довољним бројем бодова, деца се нису уписала. Са родитељима су се обратили премијерки и министру просвете, са молбом за још једно одељење. Молба је прихваћена, а новоуписани ђаци су у клупама.

Школа се десет година борила за нови смер. Сходно савременим технологијама, осмишљени су најмодернији програми, а смер назван техничар за дигиталну графику и интернет обликовање. Задовољни су и ђаци и професори.

"Уписао сам ову школу због веб дизајна зато што је то један од водећих послова у будућности", каже ученик Графичке школе Огњен Јевтић.

Ученица Милица Марковић напомиње да је Графичку школу одабрала зато што јој је потребан спој технологије и цртања.

"Хтео бих у неким познатим фирмама да радим као веб дизајнер, волео бих чак и у иностранству да радим, то би ми се стварно свидело", додаје ученик Графичке школе Вук Кнежевић.

Са новом школском годином стигла је и нова опрема.

"Учиће обликовање текста, коректуру да раде, значи све што је битно да могу да направе касније за једну презентацију текст који је типографски обликован како треба", обајшњава професорка Графичке школе Анђелка Ћеранић.

Директор Графичке школе Милош Букумира напомиње да се ђаци на овом смеру баве дигиталном графиком у суштини.

"Уче графику у оквиру веб дизајна, али то су и мобилне апликације, то су игрице 2Д, 3Д моделовање, анимација, значи широк спектар бављења дигиталном графиком", објашњава Букумира. 

Занимање потпуно одговара тржишту рада, па је школа већ почела да потписује уговоре са ИТ компанијама и компанијама које се баве анимацијом које ће омогућити праксу ученицима трећег и четвртог разреда. А када је заврше, могу да се запосле или да наставе школовање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи