Донирање органа за почетак новог живота

Клико је донорство важно говори нам и прича из Пожаревца. Трансплантација органа у неким ситуацијама једини је спас за оболеле.

Пожаревљанин Младен Тодић нови живот живи већ две године, откако му је урађена трансплантација јетре у Клиничком центру Србије.

"Све оно што се мени дешавало пре и после трансплантације утицало је на моју ближу и даљу околину, да другачије размишљају и да им се донекле подигне свест колико је значајан, хуман и цивилизацијски чин донирање органа", каже Младен Тодић, пацијент са трансплантираном јетром.

Трансплантација органа у неким ситуацијама једини је спас за оболеле. Од сто пет пацијената на дијализи у пожаревачкој Општој болници њих десеторо чека нови бубрег. Међу њима је и Бранко Рајковић из Жабара.

Бранко Рајковић, пацијент на дијализи каже да је оптимиста што се тиче чекања. "С обзиром на то да је сада нови закон изгласан, надам се да ће то бити брже", рекао је Рајковић.

Усвајањем новог закона о донирању органа, број потенцијалних донора требало би да буде повећан. Један од услова је да се друштво избори са предрасудама.

Младен Тодић сматра да не треба закон да нас натера да будемо донори, односно да будемо потписници донорских картица или да потпишемо сагласност за донирање органа.

"Треба да нас натера то да размишљамо да сваком може да се деси да дође у ситуацију да му је потребна трансплантација", каже Тодић.

Вероватноћа да ће вам затребати орган вишеструко је већа од могућности да будете донор. Тога углавном постанемо свесни тек кад се суочимо са болешћу.

"Када се суоче са дијализом или када виде човека који је трансплантиран и живи са пресађеним органом, онда је то нешто што је апсолутно мотив и жеља и неопходна ствар, потреба да живе нормалан живот", каже др Ненад Ракић, начелник нефрологије у Општој болници Пожаревац.

Младен се, после тешких година борбе са болешћу, после трансплантације вратио нормалном животу. То је и Бранкова жеља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво