Парада поноса у центру Београда

Шетњом од Славије до Студентског трга, припадници ЛГБТ популације и ове године су указали на свој положај у друштву. Учеснике Параде поноса подржали су премијерка, министри, градоначелник Београда, амбасадори. Било је појачано присуство полиције, а инцидената није било. Од 10 до 20 часова у центру града је важио посебан режим саобраћаја.

Шетња је почела нешто после 14.30, а учесници су кренули са четири пункта – са Славије, из Призренске улице код хотела "Москва", из Ресавске улице и са угла Коларчеве и Македонске.

Прошетали су улицама краља Милана, Теразијама, Коларчевом преко Трга Републике и Васином до Студентског трга.

На Студенстком тргу је одржан велики концерт, а учеснике Параде дочекала је певачица Ида Престер. Цео програм је трајао до 20 часова.

Слоган овогодишње параде поноса је био "Реци ДА". Манифестација је званично отворена поруком Јоване Орусине из Организационог одбора да се борба за ЛГБТ права наставља.

"Настављамо Прајд, славимо љубав и свакодневну борбу. Многе међу нама институције не региструју. Ту смо били и ранијих година, бићемо и даље, све док насиље и игнорисање не нестане", рекла је Орусина.

Учесници и организатори Параде су подсетили на своје захтеве које годинама понављају. Међу њима су усвајање закона о родном идентитету и закона о истополним заједницама.

"Очекујемо закон о регистрованим партнерствима, закон о родном идентитету и очекујемо да се примењује у пракси члан 54а кривичног закона који се односи на злочин из мржње. У протеклих шест година, иако је било пуно инцидената, ми немамо ниједну пресуду за злочин из мржње", навео је Горан Милетић из Организационог одбора. 

Организатори ове године нису слали позивнице политичарима, осим позива путем друштвених мрежа.

У поворци, украшеној дугиним заставама и балонима, на почетку шетње била је премијерка Србије Ана Брнабић, која је испратила учеснике Прајда, а шетали су и министри Бранко Ружић и Зоран Ђорђевић, и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Истакли су да су Србија и Београд данас су послали поруку да се овде поштују људска права и толеранција.

Међу окупљенима, уочи почетка шетње, били су и амбасадор САД Кајл Скот, Француске Фредерик Мондолони, Норвешке Арне Сане Бјорнстад, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, повереница за равноправност Бранкица Јанковић.

"Постали смо зрелије и толерантније друштво"

Повереница Бранкица Јанковић је напоменула да се ове године први пут, када је реч о одржавању Параде поноса, не говори доминантно о безбедности.

Оценила је да то значи да надлежне службе раде свој посао у складу са свим стандардима, али и да је Србија постала зрелије и толерантније друштво.

Јанковићева је истакла да је Србија постала друштво које прихвата разлике и разуме да је овде реч о владавини права и праву једног броја грађана на слободу окупљења и мишљења.

Највећи број притужби за дискриминацију по основу сексуалне оријетације које стижу институцији Повереника, рекла је Јанковићева, јесу управо оне које се односе на дискриминацију у јавној сфери.

Зато је важно, како је поручила, да се мења негативан однос грађана према ЛГБТ заједници и да се руше предрасуде и стереотипи.

Заштитник грађана Зоран Пашалић огласио се саопштењем у којем је навео да се, упркос чињеници да мирно одржавање Параде поноса у Србији постаје традиција, ЛГБТ особе и даље суочавају са низом проблема.

Министар Ружић је на скупу новинарима рекао да је промовисање толеранције обавеза свих, владе и грађана, јер је "једнакост загарантована Уставом и законима".

Како каже, с времена не време постоје проблеми, али их држава препознаје и сваке године прави корак напред како Србија не би била перципирана као хомофобична земља.

Министри: У Србији се поштују људска права

Ружић је додао да је измењен Закон о матичним књигама и да је направљен искорак, јер је, каже, омогућено да се промена пола нађе у матичним књигама.

Министар Ђорђевић истакао је да ће надлежни наставити да раде на унапређењу остваривања људских права свих грађана и да се права свих све више поштују из године у годину.

"Ово показује да се Србија променила, да је другачија земља и то је порука коју данас шаљемо у свет, да је Србија земља у којој се поштују људска права", рекао је Ђорђевић.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је да у граду нема никаквих проблема и да је тиме задовољан.

Поручио је да је Београд отворен и толерантан град који поштује право на слободу и различитости.

"Ово је празник демократије, славимо универзалне вредности. Ово је важан дан да пошаљемо поруку да је Београд град отвореног срца који поштује све различитости, јер смо сви једнаки", рекао је Радојичић и додао да ће шетати са учесницима Параде поноса.

Реч гостију из иностранства

Међу учесницима Параде било је и родитеља са децом, али и гостију из иностранства, који су, кажу, задовољни организацијом и дружењем.

Селма Кесић дошла је из Тузле на свој први Прајд.

"Пресрећна сам, ово је одлично и надам се да ћемо идуће године овако у Сарајеву", рекла је Селма Танјугу.

Ана Манојловић, девојка из Словеније каже да парада полако доприноси афирмацији ЛБГТ заједнице.

"Ако се сетимо 2001. године, како је то било, види се напредак и припадници ЛГБТ заједенице и њихова права постају популарнија. Постепено ћемо доћи до циља", каже млада Словенка.

Са њом је сагласна и Ана Јакшић која каже да је важно да ЛГБТ добије легимититет и "јавну представу".

Важно је, каже, и симболички, јер ако су они изашли из затвореног у јавни простор, то је већ победа, а онда следе и промене закона.

"Ово је супер... било је и претходне две - три године без проблема и надам се да ће бити све боље из године у годину", рекла је Ана.

На улицама главног града је појачано присуство полиције, али већих инцидената није било. Поједини грађани су негодовали зато што је саобраћај блокиран сатима пре почетка Параде.

Припадници полиције зауставили су двадесетак учесника протестне "шетње за православне и породичне вредности" у близини раскрснице Булевара и Улице кнеза Милоша и забранили им даљи пролаз, јавља Танјуг.

Због одржавања Параде поноса, од 10 до 20 сати у центру Београда је важио посебан режим саобраћаја.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво