У репертоару фонтане на Славији биће 80 песама

Фонтана на Славији ове недеље добија нове мелодије. Осим репертоара, промениће се и време емитовања музике. Уместо досадашњег термина од 20 до 22 сата, фонтана ће певати сваког дана од 19.05 до 19.30, а викендом ће се у подне чути и дечја музика. О конкретним песмама одлучиваће петочлана комисија.

Неки би рок, неки хитове из осамдесетих и деведесетих. Тинејџерима фали популарна музика, а најмлађима песмице из цртаних филмова. Док се полемише шта ће се од ове недеље слушати на Славији, једно је сигурно – чуће се домаћа музика.

Све укусе тешко је задовољити. Ипак, кажу ескперти, неки критеријуми треба да се поставе.

Музичарка Маја Цветковић сматра да фонтана треба храбро да "наступи".

"Укусима наравно није могуће угодити, али ја мислим да та фонтана не треба то ни да ради, него треба да иде храбро и стварно да пушта музику, пре свега домаћу и неку која ће пријати културном свету", рекла је Цветковићева.

С обзиром на то да се музичка фонтана налази на локацији на којој је велика бука саобраћаја, Цветковићева предлаже рокенрол песме попут оних које изводе Ју група, Партибрејкерси, Бајага.

"Чула сам да ће бити у игри доста попа, и тога се једино бојим, јер тај жанр је толико широк да може да се подведе свашта", истакла је Маја Цветковић.

А за станаре у околним зградама највећа бојазан је да ће бити прегласно. Због те примедбе, али и да је постојећи број музичких нумера недовољан и да је разноврсност музичких жанрова изостала, надлежни су формирали комисију која већ неколико месеци припрема нови репертоар.

"Звучни записи су нивелисани, биће у истом нивоу, неће бити ситуација да једна песма буде тиша, а друга гласнија. Неће бити прегласне музике. Наравно, постоји могућност да за неке специјалне прилике буде посебан репертоар у зависности од тога да ли се одржава неко велико такмичење или се обележава неки важан датум", објашњава директор ЈКП Београд Владимир Шобот.

Комисија ће одабрати више од 80 нумера, међу којима најпопуларније мелодије домаће забавне, поп-рок музике, као и из најгледанијих домаћих филмова и серија. Уторак и четвртак резевирани су за озбиљну музику, а термин у подне викендом за дечју.

Остали аутори: Николина Ракић
број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 16. сеп 2018, 11:17) - anonymous [нерегистровани]

Gusle!!!!

Gusle!!!Gusle!!!!Oj otadzbino mila zar si gusle zaboravila!!!!!!!Gusle..gusle..gusle!!!!!

(недеља, 16. сеп 2018, 09:53) - vlada [нерегистровани]

tisina

Tisina i zubor vode su jedina muzika za usi !

(недеља, 16. сеп 2018, 09:47) - Vlada [нерегистровани]

Besposlen pop i jarice krsti!

Van pameti!? Koliko kosta ta "komisija"!? ko je sastavio tu "komisiju" i ko uopste i placa tu "komisiju"!? Dije mi jasno kako to da se ne oglasava ministarstvo za saobracaj? Kruzni Tok je saobracajna regulacija i cisto sumnjam da u zakonu o saobracaju postoji mogucnost nekakvog cirkusa, koncerta, muzike, golih devojaka, filmova... koji bi zabavljali vozace i skretali im paznju u toku voznje a jos manje u toku voznje u centru najopterecenije saobracajne guzve u gradu od ±2 miliona stanovnika!? jel ima nekakvo ime genijalca koji je ovo smislio, ili je ceo ovaj cirkus namenjen za partijsko presedanje i medjuvremene finansijske podrske sluzbenika kroz nekakve "komisije" za muzicki ukus!?!?

(недеља, 16. сеп 2018, 09:36) - Čika Dragan [нерегистровани]

Muzika radi muzike!

Da se fontana nalazi u nekom velikom parku podaleko od saobraćajnica, imalo bi smisla razgovarati o vrsti muzike. Ali, pošto se nalazi na Slaviji, svaka priča postaje bespredmetna: Ko uopšte može da uživa u muzici usred tolike saobraćajne buke? I pošto jedni vole jednu a drugi drugu muziku, izbor repertoara će, naročito na društvenim mrežama, postati samo još jedna "kost koju će građani glabati". Kao da već takvih "kostiju" nemamo na pretek!