Пријем у амбасади Немачке поводом Параде поноса

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб приредио је пријем поводом одржавања Параде поноса којем је присуствовао заменик министра спољних послова те земље Михаел Рот.

Михаел Рот, који је државни министар за Европу у немачком министарству спољних послова, поручио је у обраћању званицама да је Европа посвећена уједињености у разноликости.

Изразио је велику забринутост због актуелне ситуације у Европи која се, како је оценио, суочава са успоном национализма и популизма и где постоје политичари који желе да изграде нове ограде и границе и који нису посвећени европским вредностима. 

"Желим да вас охрабрим да прузмете већу одговорност. Демократији су потребне демократе, не само декларативно, већ свакодневно. Заиста је важно да бранимо људска права. Не боримо се за права ЛГБТ популације. ЛГБТ права су људска права", рекао је Рот у обраћању званицама.

Како је истакао, Европа се залаже за слободу, поштовање, толеранцију без обзира на сексуалну оријентацију, културу, етичку припадност.

Истакао је да се на примеру Западног Балкана види да је мултикултурализам, сарадња између различитих нација и религија могућа.

"Надам се да ће ЕУ чланице и институције моћи да изразе снажну подршку не само активистима већ људима који желе да се придруже ЕУ. ЕУ није само јединствено тржиште, већ унија заједничких вредности. Отворени смо за различите културе, нације, вере", рекао је Рот.

"Желим вам срећан Прајд", рекао је Рот који је најавио да ће сутра учествовати на Паради Поноса у Београду.

Амбасадор Томас Шиб, који је недавно ступио на дужност, исказао је велику подршку одржавању Параде поноса у Београду сутра, као и припадницима ЛГБТ популације.

Указао је на значај усвајања Закона о регистрацији истополних заједница, што је један од захтева овогодишње Недеље поноса.

Такав закон, напоменуо је Шиб, усвојен је у Немачкој прошле године уз велике тешкоће.

Горан Милетић из Организационог одбора Параде поноса рекао је да је ове седмице организовано 60 различитих догађаја у оквиру Недеље поноса. 

Пријему у резиденцији немачког амбасадора су присуствовали представници ЛГБТ заједнице, појединих медија, заштитник грађана Зоран Пашалић.

Милетић: Парада поноса празник слободе и једнакости

Члан Организационог одбора Параде поноса Горан Милетић позвао је све грађане да дођу на сутрашњи Прајд јер је то, како каже, празник слободе, једнакости и доказ да је Србија земља која прихвата све грађане колико год да су различити. 

"Без обзира на који начин смо различити и имамо други идентитет, треба да будемо прихваћени у друштву и мислим да је Прајд само допринос томе, а никако нешто што ће одузети права било коме у Србији", рекао је Милетић за Танјуг.

Навео је да се за Прајд гејтови отварају у 12 часова, а да ће бити више улазних тачака него ранијих година – угао Македонске и Коларчеве, код Хотела Москва, Ресавска са обе стране и Славија.

Сама шетња, објаснио је Милетић, иде трасом улицом Краља Милана, Теразијама, Коларчевом, преко Трга Републике, Васином до Студентског трга.

"У Студентском парку почиње програм који траје до 20 часова", рекао је Милетић који је директор за Европу организације "Civil Rights Defenders".

Истиче да очекује велики одзив, али напомиње и да има много фактора.

"Србија није земља где је припадност ЛГБТ заједници пожељна. Можда људи нису толико агресивни као некада, можда кад имамо премијерку која је припадница ЛГБТ, људи другачије гледају на то, али људи имају доста страха да ће сносити последице ако се појаве на Прајду", рекао је Милетић.

Поновио је да очекује велики одзив и да све протекне мирно. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара