Прајд форум: Наставити борбу за права ЛГБТ+ заједнице

На отварању међународног Прајд форума, који је одржан данас у оквиру Недеље поноса, представници Европске уније, Савета Европе и Заштитника права грађана сагласили су се да је неопходно наставити рад на побољшању положаја и остваривању права припадника ЛГБТ+ заједнице.

Нора Хајринен, шефица политичког сектора Делегације Европске уније у Републици Србији, рекла је на отварању форума да се сваке године положај ЛГБТ+ припадника у Србији побољшава, али да је дискриминација и стигматизација и даље присутна, не само у Србији, већ и у Европској унији.

"И сама сам осетила то овог лета. Била сам на летовању у једној суседној земљи са најбољом пријатељицом, отишле смо у ресторан и замолиле конобара да нас фотографише. Он је помислио да смо ми лезбејски пар, бацио је мој телефон на сто и одбио да нас услужује до краја вечери", испричала је Хајринен.

Додала је да се припадници ЛГБТ+ са дискриминацијом суочавају од малена - од школе где су изложени исмевању и малтретирању, па касније и на послу и друштву, саопштио је "Тим Београд Прајда".

"Када се говори о ЛГБТ правима, ми не говоримо о неким специјалним или новим правима која одређени круг људи тражи за себе. ЕУ користи сваку прилику да истакне да су ово основна људска права", рекла је Хајринен.

Андерс Петерсон, извршни директор Заштитника права грађана, истакао је да је поносан што је ова организација учествовала и подржавала организовање Параде поноса годинама уназад.

Он је рекао да је популизам све присутнији, као и да се простор за оне који гласно говоре и раде на борби против неједнакости и неправде сужава глобално.

"Годинама Заштитници права грађана чврсто стоје иза фундаменталног становишта да активизам није претња по државе. Зато је Прајд за нас толико важан. Овај покрет већ 50 година мобилизује милионе људи. Пред нама је и даље пуно посла, али Прајд успешно привлачи подршку у борби за права ЛГБТ+ заједнице и шири је простор за деловање цивилног друштва", рекао је Андерс.

Мијатовић: Значајан напредак положаја ЛГБТ+ заједнице

Дуња Мијатовић, комесарка Савета Европе за људска права, видео поруком се обратила окупљенима на форуму рекавши да је у претходних неколико година остварен значајан напредак када је у питању положај ЛГБТ+ заједнице: параде поноса се одржавају у многим земљама у безбеднијим условима него раније, људи су свеснији дискриминације са којом се ЛГБТ+ заједница суочава, а у више од половине земаља чланица Савета Европе истополни парови су на неки начин законски признати.

Она је додала да дискриминација и даље постоји, као и да и даље изазива огромну патњу.

"Као ваша комесарка за људска права, ја ћу стајати поред вас у борби за достојанство, правду и једнакост. Наставићу да подсећам владе, скупштине и правосуђе на њихове обавезе које се тичу људских права ЛГБТ+ људи", рекла је Мијатовићева.

На форуму је више од 10 активиста и активисткиња из различитих земаља говорило о положају ЛБГТ+ заједнице у својим земљама, укључујући и госте из Црне Горе, Грчке, Турске, Бугарске, Норвешке, Албаније и Румуније.

Форум је организован у оквиру Недеље поноса, најзначајнијег годишњег догађаја ЛГБТ+ заједнице у Србији.

Недеља поноса ове године обухвата преко 60 различитих догађаја који за циљ имају оснаживање ЛГБТ+ заједнице, размену искустава и представљање културних садржаја инспирисаних ЛГБТ+ темама.

Недеља поноса завршава се у недељу, 16. септембра, Парадом поноса. Немачки државни министар Михаел Рот најавио је учешће на сутрашњој Паради.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи