Позив да се усвоји закон о регистрацији истополних заједница

Учесници међународне конференције о правном регулисању положаја истополних заједница, у организацији Civil Rights Defenders, позвали су на усвајање Закона о регистрацији истополних заједница, што је и један од захтева овогодишње Недеље поноса.

Закон о регистрацији истополних заједница омогућио би истополним паровима, између осталог, да у болницама посете своје партнере, на шта тренутно немају право јер нису чланови породице.

Законом би се регулисала и права на издржавање и наслеђивање, на шта истополни партнери тренутно немају права иако су у неким случајевима деценијама заједно стицали имовину.

"То није есклузивитет, то није луксуз. Тај закон не наноси штету никоме, нико ко не припада ЛГБТ заједници неће нешто изгубити, неће буџет трпети ако ја или неко други може да региструје своју заједницу и заштити своја права", рекао је Горан Милетић, директор Civil Rights Defenders-а за Европу.

Организација "Лабрис" је 2010. године израдила нацрт Закона о регистрацији истополних заједница, а 2012. су се све ЛГБТ+ организације усагласиле око текста, наводи се у саопштењу Тима Београд прајда.

"Ми смо 2012. имали небројано много договора о сусретима са представницима институција, али се сваки пут дан или два пре сусрета, чим би се чуле речи 'геј бракови' – држава повукла", рекла је Јелена Васиљевић из организације "Лабрис".

Према истраживању које је "Лабрис" спровео 2018. године, на узорку од 500 испитаника, 53,9 одсто припадника ЛГБТ+ заједнице је у стабилним емотивним везама, а 34 одсто живи заједно са својим партнером/партнерком.

Испитивање је показало да би 67,7 одсто испитаника регистровало истополне заједнице, 56,4 одсто би желело да има децу, док 29,6 одсто није сигурно да ли би желело да има децу јер су плаше система.

Према пресуди Европског суда за људска права из 2015. године, у случају "Олиари и други против Италије", обезбеђивање правног регулисања положаја и заштите за истополне парове представља позитивну обавезу свих држава чланица Савета Европе на основу члана 8 Европске конвенције о људским правима.

"Као чланици Савета Европе, ова препорука се односи и на Србију као и на остале државе чланице", рекао је пре конференције Милетић.

"Питање истополних партнерстава и даље отворено питање"

Татјана Јокановић, заменица поверенице за заштиту равноправности, рекла је да Европска унија нема јединствену регулативу која се тиче регистровања истополних заједница и да је питање статуса истополних заједница предмет дебате у 24 државе.

"Питање истополних партнерстава је и даље у великом броју земаља остало отворено питање око којег није постигнут друштвени консензус. С једне стране налазе се реалне потребе и препреке са којима се суочавају ЛГБТИ особе, а са друге стране дубоко укорењени обрасци понашања, стереотипи и предрасуде. Када је у питању измена ових образаца, ти процеси су углавном спори и дуготрајни. Зато је важно да се подстиче дијалог у друштву и да се о овим питањима разговара и јавно дебатује", рекла је Татјана Јокановић.

Танос Влахојанис, портпарол и правни заступник "Солун прајда", рекао је да је закон којим је у Грчкој омогућено регистровање истополних парова усвојен 2015. године, али да је до потпуније имплементације дошло шест месеци касније.

"Оно што бих желео да поручим активистима у Србији, након нашег искуства, је да ће подршку имати и са страна са којих је нису очекивали. У Грчкој је за закон гласало и неколико посланика конзервативних партија, ми за њих нисмо веровали да ће постати тог дана наши савезници," рекао је Влахојанис.

Тања Доми: Борба никада није завршена 

Тања Доми, професорка Универзитета Колумбија, истакла је да међутим борба за права ЛГБТ+ никада није завршена, наводећи пример да у десетинама држава у САД не постоји закон који послодавцима забрањује да отпусте запослене због њихове сексуалне оријентације.

"Можете да се региструјете као истополна заједница и да у понедељак добијете отказ. Људи гледају свакога дана у 16.00 по подне шоу Елен Деџенерис на телевизији, ни не знајући да ЛГБТ људи и даље добијају отказе. Отпор је присутан увек, и увек се треба борити", рекла је Тања Доми.

Конференција о правном регулисању положаја истополних заједница организована је у оквиру "Недеље поноса", а доношење закона о регистрацији истополних заједница један је од основних захтева овогодишње манифестације.

"Недеља поноса" отворена је у понедељак, 10. септембра, када су активисти однели 250 писама посланицима Скупштине Србије, тражећи између осталог, управо усвајање закона о регистрацији истополних заједница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво