Ђорђевић: За бригу о породици 58 милијарди динара

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је да је пораст наталитета основни циљ Србије и додао да је ове године из буџета издвојено 58 милијарди динара за бригу о породици.

"Желимо да положај мајки и подстицај рађања деце буде на још већем нивоу. Морамо сви заједно да истрајемо на путу ка побошању демографске слике", рекао је Зоран Ђорђевић.

Подсећа да је један од битнијих сегмената на којем Министарство ради измена и допуна Закона о раду, која је планирана за 2020. годину чиме ће се унапредити пословање у Србији.

"Фокусирани смо ка незапосленима, теже запошљивим, маргинализованим групама, особама са инвалидитетом, мигрантима, људима, којима је неопходна социјална подршка, а с друге стране надлежно је и за послове запошљавања и предузетништва, кретања на тржишту рада, система пензионог и инвалидског осигурања, породично правне заштите, равноправности полова, синдикалног организовања, планирања породице и заштиту породице и деце", навео је Ђорђевић.

Додао је да се надлежни у сталним разговорима са послодавцима, синдикатима и страним инвеститорима труде да омогуће боље услове за рад, како радницима, тако и послодавцима.

"До краја године у плану нам је и доношење Закона о социјалном предузетништву, као и Закона о раду на лизинг", рекао је министар.

"Циљева одрживог развоја и евроинтеграције иду руку под руку"  

Оценио је и да је напредак Србије на европском путу могућ само уколико сви заједнички радимо на остварењу коначног циља, а то је достојанствена, ефикасна, успешна и задовољна Србија.

Додаје да је сваки од 17 циљева Агенде непосредно или барем у знатној мери повезан са делокругом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питња.

"Јасно је да циљеви обухватају широку и динамичну агенду, која је по својој природи универзално применљива што је, када је реч о Републици Србији, нарочито видљиво у активностима тог министарства", рекао је Ђорђевић.

Подсетио је да у том процесу, нико не сме да остане заборављен или, изостављен.

У циљу даљег развоја система социјалне заштите ради се на доношењу нове Стратегије развоја система социјалне заштите од 2019. до 2025. године а у плану је и Стратегија деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници.

Ове стратегије би између осталог, како је додао, обухватиле сузбијање последица сиромаштва, најбољи интерес деце и породице, подршка одраслим и старијим, посебно особама са инвалидитетом.

Министар је подсетио да је урађен и Нацрт закона о изменама и допунама Закона о социјалној заштити којим су прописане одредбе за оснивање Центра за децу, младе и породицу односно за имплементацију једне од интензивних подршки породици, као што је услуга породичног сарадника.

"План је да се редефинишу саветодавно-терапијске и социјално-едукативне услуге, које се пружају као вид помоћи појединцима и породицама, које су у кризи", рекао је Ђорђевић.

Наводи да добар део тих мера представља обавезу и припрему из Преговарачког поглавља 19, али и 23, односно из Акционог плана за примену Поглавља 23.

"Сва та процедура, као што је речено, хармонизована је са поступцима везаним за Циљеве одрживог развоја из Агенде 2030", рекао је министар.

На конференцији је оцењено да реализација циљева одрживог развоја и евроинтеграције иду руку под руку.

број коментара 0 пошаљи коментар