Макадам квари идилу Рудна

Село Рудно у парку природе Голија, осамдесетак километара од Краљева, има одличне услове за развој сеоског туризма и производњу органске хране. Међутим, сви сеоски путеви, као и главни пут Студеница–Рудно у лошем су стању, нарочито после обилних киша овога лета.

Село Рудно и истоимена висораван јединствени су по много чему – пре свега највећем броју сунчаних дана током године у нашој земљи, природним потенцијалима, здравој клими и плодном земљишту.

"Да роди може све живо, земља је квалитетна, лепо место, само су проблем путеви да бисмо могли уредно да транспортујемо", наводи ратар са Рудна Родољуб Милошевић.

Природне лепоте ове висоравни и здраву органску храну мештани обилато корите последњих петнаестак година за развој сеоског туризма.

"Бог је подарио сву лепоту с тим што би било лепо да и човек нешто ту дода. Међутим, последњих година доста тога је мањкало, далеко смо", каже власник туристичког одмаралишта Раско Милошевић.

Идиличну слику целог краја у великој мери кваре лоши макадамски путеви.

"После невремена и бујичних поплава на подручју месне заједнице не могу да нам дођу ни поштари, ни млекари, ни доктори, ни ветеринари", истиче потпредседник Месне заједнице Рудно Далибор Маринковић.

До Рудна се може доћи и асфалтним путем преко Градца, али је он за тридесетак километара дужи од главног пута Манастир Студеница – Рудно.

Ејми Лау је дошла из Америке и са супругом како би обишла Рудно. "Допутовали смо путем Студеница–Рудно и запрепастили смо се колико је лош пут", каже Ејми.

Домаћица Лепосава Милошевић прижељкује асфалт. "Ја сам овај пут копала пре 60 година. Желела бих да овде видим асфалт", рекла је Лепосава.

У Дирекцији за изградњу кажу да тренутно раде пројектну документацију за свих петнаест километара пута Студеница–Рудно.

"Да у неком будућем периоду са том пројектном документацијом аплицирамо ка министарствима, ка Републици, да пробамо да добијемо одређена средства како бисмо започели изградњу тог пута", навео је директор Дирекције за изградњу Краљево Александар Несторовић.

Недлежни обећавају и значајније поправке путева у петнаестак руднањских заселака. Мештани су стрпљиви али кажу да ако се обећања не испуне, поново ће кренути миграције из ових крајева које су заустављене пре двадесетак година.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво