Макадам квари идилу Рудна

Село Рудно у парку природе Голија, осамдесетак километара од Краљева, има одличне услове за развој сеоског туризма и производњу органске хране. Међутим, сви сеоски путеви, као и главни пут Студеница–Рудно у лошем су стању, нарочито после обилних киша овога лета.

Село Рудно и истоимена висораван јединствени су по много чему – пре свега највећем броју сунчаних дана током године у нашој земљи, природним потенцијалима, здравој клими и плодном земљишту.

"Да роди може све живо, земља је квалитетна, лепо место, само су проблем путеви да бисмо могли уредно да транспортујемо", наводи ратар са Рудна Родољуб Милошевић.

Природне лепоте ове висоравни и здраву органску храну мештани обилато корите последњих петнаестак година за развој сеоског туризма.

"Бог је подарио сву лепоту с тим што би било лепо да и човек нешто ту дода. Међутим, последњих година доста тога је мањкало, далеко смо", каже власник туристичког одмаралишта Раско Милошевић.

Идиличну слику целог краја у великој мери кваре лоши макадамски путеви.

"После невремена и бујичних поплава на подручју месне заједнице не могу да нам дођу ни поштари, ни млекари, ни доктори, ни ветеринари", истиче потпредседник Месне заједнице Рудно Далибор Маринковић.

До Рудна се може доћи и асфалтним путем преко Градца, али је он за тридесетак километара дужи од главног пута Манастир Студеница – Рудно.

Ејми Лау је дошла из Америке и са супругом како би обишла Рудно. "Допутовали смо путем Студеница–Рудно и запрепастили смо се колико је лош пут", каже Ејми.

Домаћица Лепосава Милошевић прижељкује асфалт. "Ја сам овај пут копала пре 60 година. Желела бих да овде видим асфалт", рекла је Лепосава.

У Дирекцији за изградњу кажу да тренутно раде пројектну документацију за свих петнаест километара пута Студеница–Рудно.

"Да у неком будућем периоду са том пројектном документацијом аплицирамо ка министарствима, ка Републици, да пробамо да добијемо одређена средства како бисмо започели изградњу тог пута", навео је директор Дирекције за изградњу Краљево Александар Несторовић.

Недлежни обећавају и значајније поправке путева у петнаестак руднањских заселака. Мештани су стрпљиви али кажу да ако се обећања не испуне, поново ће кренути миграције из ових крајева које су заустављене пре двадесетак година.

број коментара 3 пошаљи коментар
(субота, 15. сеп 2018, 14:03)
Subotica [нерегистровани]

Kako do puta

Da,bio sam na Rudno,mesto kao iz bajke,ali putevi su veoma losi valjda to gradski oci znaju

(субота, 15. сеп 2018, 07:32)
Vesna Jablanovic Cikago USA [нерегистровани]

U maju na Rudnu

U maju sledece godine ponovo cu u Srbiju,moje Kraljevo i rodno selo Pekčanicu.Neću propustiti priliku da na par dana odem i na Rudno,kažu da je tamo raj-parče neba na zemlji.Žao mi je što gradska vlast u Kraljevu ne shvata ynačaj opstanka ljudi u ovakvim krajevima i uopšte na selu.Zar je ya jedan grad problem izgradnje 12 kilometara puta Rudno-Studenica. Nije život grada samo na glavnom gradskom trgu i nekoliko ulica.No valjda će neko pogledati ovaj prilog u kome je rečeno sve.Pozdrav svim Rudnjanima,mojim meštanima i porodici Danilović

(субота, 15. сеп 2018, 00:49)
Goran [нерегистровани]

malo volje, molim vas

Zasto, brate mili, bar ovakva perspektivna sela se ne stimulisu i pomazu. Ima li iko u ovoj Vladi da upali malo svetla u beznadeznoj sudbini nasih sela. Nismo Francuska, ali bi u malom mogli da ih imitiramo u brizi za selo. Mi nemamo mora, ali imamo divna pitoreskna sela, kojim treba malo paznje i planskog ulaganja, pa da budu mamac za ljubitelje prirode i sela.