Стара планина се спрема за врхунске спортисте

На Старој планини градиће се хала спортова према пројекту који је општина Књажевац уступила предузећу "Стара планина ризорт". Идеја је да се на овој планини припремају врхунски спортисти, а да им се на овај начин обезбеде сви потребни услови за рад, не само у зимским већ и у осталим спортским дисциплинама. Изградњу хале финансираће држава, локална управа Књажевац и Олимпијски комитет.

Мрежа обновљених локалних путева и повезивање са Коридором 10 допринели су да Стара планина буде доступнија туристима. Ове године их је већ 10.000 више него лане.

"Целе године има простора да наши гости уживају, а и, наравно, врхунски спортисти. Својевремено је потписан споразум са бугарском страном да се прави зимско олимпијско село. Тај сегмент не треба ставити са стране, о томе ћемо исто да причамо у наредно време", наводи директор предузећа "Стара планина ризорт" Горан Караџић.

Истиче да највише долазе странци и то комшије – Румуни и Македонци, али највише Бугари.

Прошле године овде је боравило 47.000 туриста. Број гостију са новим спортским објектима биће вишеструко увећан.

"Заједно ћемо радити на проналажењу извора финансирања. Директор Караџић је већ предузео читав низ корака у том правцу и ми бисмо били срећни да и Књажевац и Стара планина имају две идентичне хале, у којима ће се припремати спортисти не само из Србије, већ и из читаве Европе", истакао је председник општине Књажевац Милан Ђокић.

Предузеће "Стара Планина ризорт", са хотелима "Бабин зуб" и Планинарским домом имају око 500 кревета. Запошљавају 150 људи, највише из општине Књажевац.

Цео подпланински крај покрећу на развој па је тако, после петнаест година у селу Кална поново отворено обданиште за 16 малишана.

број коментара 0 пошаљи коментар