Нови пројекат ЕУ за српско правосуђе од два милиона евра

Делегација Европске уније представила је нови пројекат за подршку реформама правосуђа у Србији под називом "ЕУ уз праву - подршка за Поглавље 23, који је вредан два милиона евра и предвиђено је да траје две године.

Циљ овог пројекта јесте јачање капацитета Министарства правде како би испунило своју улогу у процесу реформе правосуђа и координације спровођења спровођења Акционог плана за Поглавље 23 (Правосуђе и основна права) у контексту преговора за приступање ЕУ.

Прва од три главне компоненте овог пројекта су јачање капацитета Министарства правде за израду нових закона који ће бити усклађени са легислативом Еу, истакао је шеф Делегација ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Друга компонента овог пројекта, како је навео, тиче се побољшања институционалних капацитета и капацитета људских ресуса Министарству правде како би ефективно преузело сада бројније задатке и обавезе у процесу реформе правосуђа и кооридинацији спровођења Акционог плана за поглавље 23.

У фокусу треће компоненте пројекта је унапређење координације, предвођене Министарством правде, органа надлежних за спровођења Акционог плана за поглавље 23, као и подршка ефикаснијем извештавању о споровођењу тог плана.

Министарка правде Нела Кубуровић оценила је да је овај пројекат дошао у право време јер смо сада "на врхунцу реформског процеса".

Она је указала да се разматра ревизија Националне стратегије за реформу правосуђа и пратећег акционог плана, односно да ли су и који задаци из тих докумената испуњени и у којој мери.

Подсетила је да је у току процес измене Устава, на основу којег ће касније бити измењени многи правосудни закони.

"Овај пројекат ће нам пружити подршку за израду закона након измене Устава", навела је Кубуровићева.

Пројекат је учесницима скупа представио вођа пројекта "ЕУ уз праву - подршка за Поглавље 23" Панајотис Јанакопулос изразивши очекивање да ће омогућити Србији да унапреди сектор правосуђа и усклади га са тековинама ЕУ. 

Фабрици: Подржавамо реформски процес у Србији 

Сем Фабрици рекао је да ЕУ подржава реформски процес у Србији у области правосуђа, оцењујући да је јако битно што се кренуло са изменом Устава, јер владавина права један од темеља ЕУ.

Упитан за напредак Србије у области Поглавља 23 (правосуђа) Фабрици је подсетио да је последњи извештај Евроспке комисије о напретку Србије изашао у марту ове године, а да ће у следећем бити дата нова оцена у складу са свим оним што су урадили Влада Србије и Министарство правде у међувремену.

"Подржавамо рад и сматрамо да је битно кренути од изнеме Устава. У јуну је ВК објавила свој извештај, а Министарство правде је напорно радило да амандмане усклади са њим", навео је Фабрици.

Према његовим речима, ЕУ сматра да је веома битно да Србија има одгварајуће законодавство када је у питању владавина права.

"То је процес који мора да се настави и не само да постоје закони већ и да се они имплементирају. Помно пратимо све у вези са тим и у следећем извештају ЕК ће бити дата наша детаљна процена", нагласио је.

То је, како је навео, комплексан задатак јер у Србији постоји више од 60 инситуција које су на неки начин укључене у испуњавање обавеза за поглавље 23.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво